Roja Dove „The Essence of Perfume“

Savo buvimą čia inicijuosiu didžiąja šios savaitės naujiena ir džiaugsmu - Baltų lankų knygyne aptikta Roja Dove knyga-albumu The Essence of Perfume. Sumokėjusi už ją nepadoriai didelę sumą, jaučiausi išduodanti savo vargšę piniginę ir save pačią, davusią sau įžadus taupyti Fracas butelaičiui. Bet. Aistra puikios poligrafijos knygoms ir gaivališka silpnumo akimirka paėmė viršų.



Jei atvirai, tai šiuo momentu nė kiek to nesigailiu. Albumas vertas dėmesio visiems bent kiek besidomintiems parfumerija - tiek pradinukams, tiek ir pažengusiems. Pirmiesiems - dėl daugybės priežasčių:
- mokykliškai aiškiai išdėstytos parfabėcėlės, randamos kone kiekvienoje tokio pobūdžio knygoje ir pradedamos nuo moderniosios parfumerijos gimimo istorijos, - žinoma, kuo gausiausiai iliustruotos senovinėmis graviūromis;
- supažindinimu su parfumerijos gamybos procesais: distiliacija, ekstrakcija, enflioražu, tinktūromis…
- nuo a iki z išdėstyta parfumerinių natų įvairove (Dove'as jas klasifikuoja į kelias grupes: natūralią žaliavą, sintetinę bei aldehidus);
- lakoniškai apibūdintomis kvapų šeimomis;
- enciklopedinio pobūdžio dalimis apie žymiausius parfumerijos namus bei butelaičių kūrėjus;

Na o mane labiausiai pakerėjo Didžiosios klasikos skyrius - būtent dėl jo ši knyga ir atsidūrė mano bibliotekoje. Dove'as žymiuosius kvapus ir jų vietą parfumerijos istorijoje interpretuoja, o ne akademiškai konspektuoja informaciją apie juos, kaip tai dažnai yra įprasta internetinėse pievose. Be to, jo tekstai nuspalvinti gyvais prisiminimais bendraujant su parfumerinio pasaulio autoritetais, ypač Guerlain šeima. Pradėdamas nuo 1889-ųjų šedevro Jicky ir taip dešimtmečiais keliaudamas iki pat 2007-ųjų, autorius sudarė savą klasikos sąrašą. Turbūt labiausiai knieti sužinoti, ką jis įrašė į skyrių 2000? Taigi, - vardinu: YSL NU, Narcisso Rodriguez For Her, Perles de Lalique ir… jis pristatė savo paties 2007 metų kūrinį - The Roja Dove Trilogy (Scandal, Unspoken, Enslaved). Na, bet už tokią nuostabią knygą šią mažą narcizišką silpnybę galima atleisti, juoba, labai tikėtina, kad kvapai neeiliniai.

Comments

Popular Posts