Intymūs dienoraščiai: paroda „Kvapai > Kelionės > Įkvėpimai“

Vasario 19 - kovo 1 dienomis Vilniuje, Artifex galerijoje, veikia kvapų kūrėjo Aisčio Mickevičiaus ir „PHp Creative Lab.“ (Dovilė Džervutė - grafikos dizainas; Povilas Laurinkus - video) paroda „Kvapai > Kelionės > Įkvėpimai“.  

Tai jau antrasis šios komandos pasirodymas meno galerijos erdvėse ir, panašu, ne mažiau vykęs nei pirmas. Tik visai kitoks. Šįkart pavergė ne iki smulkmenų išpuoselėta ir išties paveiki vaizdo ir kvapo simbiozė (kurią drąsiai būtų galima eksponuoti lentynoje šalia kitų iš menų sintezės gimusių kūrinių), o tiesiog savarankiški, puikiai sukomponuoti aromatai. Jų inspiracijos - narkotizuojantys kelionių patyrimai, nuginkluojanti teatro magija - šalia flakonų įsikūnijo daiktiniu pavidalu. 


Tai fotografijos, panaudoti metro bilietai, atvirukai, teatrui skirtos knygos, plakatai... Tačiau greta tų išties sentimentalių praeitį saugančių relikvijų, flakonuose įkalinti kvapai (juos galima ne tik mėginti įsivaizduoti, bet ir niekieno nevaržomam atsikimšti ir uosti) pasirodė paveikesni ir turintys daugiau vidinės jėgos nei visa parodos vizualika. O dažniausiai juk būna atvirkščiai - pirmiausia į dėmesio fokusą patenka apčiuopiama regimybė. Tad šiuo atveju vaizdą traktuočiau ne kaip lygiavertį partnerį, bet kaip iškalbingą (nors ir nebylų) komentarą kvapui. Ir tai nėra menkesnis vaidmuo - juk be jo paroda nė nebūtų įvykusi.


Vaikštant po ekspozicijos erdves neapleido jausmas, tarsi būtum įsibrovęs į kambarį, kuriame saugomi intymūs, emocijas žadinantys prisiminimai. Arba nelyg sklaidytum svetimo dienoraščio lapus su kasdien fiksuojamais asmeniniais patyrimais - parfumerio patyrimais, vėliau su įkvėpimu išreiškiamais formulėmis ir uždaromais į stiklo butelius, pažymėtus ne kiekvienam suprantamais ženklais.



Naujausioji „Theatre Perfumes“ kolekcija su kūrėjo įkvėpimais, įamžintais teksto pavidalu



Nors tai tik kvapų eskizai, bet dauguma jų pasirodė tinkami kvėpinimuisi jau dabar




Parodos žiūrovai/uostytojai gali pasijusti dvejopai. Vieni, kuriems nekasdienių kvapų galaktika nėra naujiena, greičiausiai čia atras kvapą, kurį geistų turėti kaip retus, mįslingus kvepalus (tiesa, Teatro kvapų kolekcija jau egzistuoja kvepalų pavidalu). Kitiems, galbūt tik pro šalį ėjusiems ir į galeriją atsitiktinai užsukusiems praeiviams, tai bus iniciacija į dar nepažintą, bet akimirksniu užburiančią aromatų teritoriją.

Foto: © Paskui nosį

Comments

Popular Posts