Savaitgaliui - į Rygą

Visada maniau, kad kelionė į Rygą – puikus sumanymas eilinio savaitgalio paįvarinimui: atstumas nuo didžiųjų Lietuvos miestų – draugiškas, kainos – lietuviškos, aplinka – neįkyrėjusi. O ir pats miestas pasirodė kur kas gyvesnis už šiandieninį Vilnių, kuriame veik nebeliko savaitgaliui atvykstančių ir išlaidaujančių turistų iš Vakarų Europos (natūralu – juk visi skrydžiai dabar veda į Rygą). Bet. Teisybės dėlei reikia pripažinti, kad parfumerinis Vilniaus peizažas – kur kas įvairesnis ir turtingesnis nei rygiškis, nes neaptikau tokių netradicinių vietų kaip kad jaukioji „Visokių daiktų krautuvėlė“ ar išskirtinai nišinės parfumerijos srityje besispecializuojanti „Creme de la Creme“. Na, nebent ko nors nežinojau ir tiesiog praleidau...

Taigi, maniškio reitingo viršūnėje – „Neroli“ parfumerijos ir kosmetikos parduotuvės. Teko lankytis vienoje iš jų (Brivibas g. 84). Vaizdas tiek iš išorės, tiek viduje – ganėtinai neištaigingas, tačiau asortimentas – net labai maloniai nuteikiantis: Annick Goutal (su Lietuvoje neprekiaujamais limituotu „Le Jasmin“ bei „Rose Absolue“), visas platus Il Profumo spektras, Etro (tiesiog neįtikėtinai žemomis kainomis), Juliette Has a Gun, L‘artisan parfumeur ir t.t. Šalia jų – įprasti parfumeriniai vardai, tokie kaip Dior, Gucci ar Hugo Boss.

Antroje vietoje – „Kolonna“ (Brivibas g. 55 ir daug kur kitur) tinklas, kurio atitikmuo greičiausiai būtų mūsiškė „Sarma“. Asortimentas faktiškai identiškas pastarajai, išskyrus tai, kad laisvai galima susipažinti su Lietuvoje kažkodėl neprekiaujama nuostabiąja Dior klasika - „Diorella“ bei „Dioressence“ (nesvarbu, kad išrikiuota pačioje žemutinėje lentynoje). Šiedu šedevrai puikavosi ir centriniame „Douglas“.

„Dzintars“ (K.Barona g. 17 ir kitur) likau nusivylusi. Tikėjausi konceptualiai įrengtų krautuvių, kurios bent kažkuo primintų geriausius firmos gyvavimo laikus sovietmečiu, tačiau radau tik itin pigiai ir neskoningai įrengtas parduotuves, su kurių produkcija iš dalies galima susipažinti kiekvienoje „Norfos“, „Maximos“ ar „Eurokos“ parduotuvėje. Nepatrauklu.

Rygos „Kristianos“, prisipažinsiu, netyrinėjau, nes viena – buvo nepakeliui, o antra – kažkaip neįtikėtina, kad prekėmis skirtųsi nuo mūsiškių.

Tai štai toks lakoniškas parfumerinės Rygos portretas, kuris atsiskleidė kartu su kur kas ryškesniais Halės turgaus žuvies paviljono kvapais, iš kafeterijų sklindančiais arbatinių bandelių ir kavos aromatais beigi tradiciniais latviškais piparkukas, kuriuos užgėrėme karštu vynu Dome katedros aikštėje.

ATNAUJINTA (2010.XII):
Šiuo metu „Neroli“ Brivibas gatvėje - uždaryta. Nežinau, ar atsidarys vėliau (galbūt vyksta remontas), bet kitas jos filialas yra įsikūręs arčiau centro, jaukioje Blaumaņa gatvelėje, name, Nr.3.

Comments

Popular Posts