5 privalomos knygos apie parfumeriją ir kvepalus

Knygas apie parfumeriją myliu ne mažiau, nei pačius kvepalus, todėl nuolat stebiu, kas naujo išleidžiama, kas verta dėmesio, o kas nelabai. Turiu ir savo mėgstamiausias, kurias vėl ir vėl atsiverčiu, braukau, prirašau ir be kurių niekaip neišsiversčiau. Būtent jas galėčiau pavadinti geriausiomis savo mokytojomis, jas rekomenduočiau ir pasiryžusiems nerti giliau į parfumerijos vandenis. Pusė mano bibliotekos yra prancūzų kalba, todėl norėdama, kad išvardintos knygos būtų prieinamos platesniam skaitytojų ratui, parinkau vien tas, kurios išleistos ir angliškai. Tik 5, bet tikrai svarbios – jei perskaitysit, būsite laisvi diskutuoti visomis įmanomomis parfumerijos temomis.


Autorių kolektyvas - The Big Book of Perfume

Tokios knygos, kuri visiems suvokiama kalba, bet su šimtaprocentiniu profesionalumu papasakotų net pačius sudėtingiausius parfumerijos dalykus, reikėjo jau seniai. 2018 m. pasirodžiusi prancūziškai, netrukus ji buvo išversta į anglų kalbą ir tapo dažniausiai minima, kaip itin išsamus pradžiamokslis, supažindinantis su parfumerijos industrija nuo... iki... Tačiau čia ne tik industrija su skyriais apie ingredientus, parfumerio amatą ir net marketingo vingrybes, bet kur kas daugiau – atskiros dalys yra skirtos uoslei, psichologijai, parfumerijos chemijai, istorijai. Jeigu skamba itin rimtai ir sudėtingai, tai skubu pridurti, kad tikrai taip nėra – lakoniška struktūra, visiems suprantama kalba ir specialiai sukurtos šiuolaikinės iliustracijos paverčia „The Big Book of Perfume“ atraktyvia parfumistų enciklopedija. Jei turėti vieną vienintelę knygą, kad suprastum, kas yra parfumerija, – tai šią.


Michael Edwards - Perfume Legends




Prieš kelis metus pasirodęs atnaujintas 1998 m. knygos (tiksliau, sunkaus didelio albumo) leidimas tik įrodo, kad savo aktualumo ji neprarado iki šiol. Prancūzų parfumerių sukurti kvepalai-legendos legenda tapusioje (tuoj paaiškinsiu, kodėl) knygoje – vienas kito verti objektai. Tai yra neįkainojamas ir retas brangakmenis dėl pirmą kartą publikuotos ir viešai neskelbtos autentiškos medžiagos apie garsiausius istoriją keitusius aromatus. Norėdami pažinti parfumerijos pasaulį, deja – o gal, laimei? – be klasikos neišsiversite. Nuo Jicky iki Opium, nuo Chanel No.5 iki Angel. Kad ją parašytų, autorius tiesiogiai bendravo su kvepalų autoriais, flakonų kūrėjais. O kurių jau nebegalėjo prakalbinti, tiems suteikė balsą istoriniuose archyvuose rastais dokumentais, iliustracijomis, fotografijomis. Viena, kas labai ir net LABAI stipriai nepatinka – tai knygos kaina. Nepatiks ir jums. Kaip pigesnę, bet ir prastesnę turinio bei apimties požiūriu alternatyvą, siūlyčiau Roja Dove „The Essence of Perfume“.

 

Mandy Aftel - Essence and Alchemy



Čia rekomendacija ieškantiems labiau praktiškos knygos, nuo kurios jau būtų galima pradėti pirmojo būtinumo pažintį su natūraliais kvepalų ingredientais ir gal netgi asmeninę kvapų maišymo praktiką. Jos autorė – indie prekinio ženklo Aftelier įkūrėja ir itin ryški asmenybė. Brendusi Woodstocko laikų Amerikoje, Mandy Aftel turi kone šamanišką nuojautą bei žinias apie aromatinę žaliavą, ir per amatą atėjusia išmintimi dalijasi dosniai, negailėdama net atskleisti paslapčių iš savo kūrybinės laboratorijos. Nežinau, kelintą kartą jau buvo atnaujintas šios knygos tiražas ir kiek jų dar bus, bet ji to verta – iš mano perskaitytų panašaus tipo knygų ši išsiskiria savo universalumu: šalia plataus istorinio ir kultūrinio raw material naudojimo konteksto, labai paprastai išdėstyti praktiniai patarimai tiems, kas netveria savo kailyje kuo greičiau išmėginti parfumerio instrumentažą.


Alain Corbin - The Foul and the Fragrant


Sunkioji artilerija, bandantiems perprasti kvapo vaidmenį Vakarų Europos kultūroje. Prancūzų istoriko Alaino Corbino dėmesio centre – kvapai XVIII–XIX a. Prancūzijos visuomenės socialiniame gyvenime. Čia nagrinėjamas ne tiek pačios parfumerijos fenomenas, kiek apskritai aplinkos kvapų įtaka žmogaus kasdienybei. Ypatingai akcentuojama ir blogų kvapų (ligos, nešvaros, taršos, skurdo) reikšmė bei poveikis. Autorius įrodo, kaip kvapas turi galios sąlygoti ir keisti individo būseną, elgesį, lemti socialinius procesus, (trans)formuoti miesto infrastruktūrą ar net architektūrinius sprendimus. Fundamentali ir pirmoji tokio svorio studija, nuo kurios vėliau atsispyrė daugybė kitų sričių mokslininkų, tyrinėjančių žmogaus ir kvapo sąveikas. Tikrai ne kiekvienam, tačiau jos nepaminėti būtų tolygu nepastebėti dramblio kambaryje. (Neapsigaukite – prancūziškame 1982 m. leidime, jos pavadinimas yra „Le miasme et la jonquille“).


Philippe Claudel - Parfums. A Catalogue of Remembered smells 


Būtinai panorau įtraukti ir kažką iš beletristikos, nes Suskindo „Kvepalus. Vieno žudiko istoriją“ žino visi, o apie vieno originaliausių dabarties prancūzų rašytojo Philippeʼo Claudelio (gal esate skaitę jo „Brodeką“?) „Kvepalus“ (2012) girdėjęs retas. Taip, vertimo į lietuvių kalbą neturime, bet įsijausti į poetiška kalba išlietas 63 noveles verta pamėginti angliškai ar prancūziškai. Nuo česnako iki cinamono, nuo akacijos iki kanapės, nuo jaunos merginos iki mirties ir kapinių, žuvies ir kalėjimo, moteriškos lyties ir tėvo aftershave... Neišsemiamas atminties iškeltų kvapų katalogas, elegantiškai ir nestokojant humoro įžodinantis tai, kas priklauso pasąmonės, pojūčių ir nuojautų teritorijai. Tingiems savaitgalio skaitiniams.

Comments

  1. Sveiki. Gal galėtumėt parekomenduoti ir prancūzų kalaba parašytas/skaitomas knygas? :)

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts