Exaltatum „By Serpentine“: kvepalai popietei parke

Kvepalų brandas „Exaltatum“ stipriai įsimylėjo Londoną. Laikau rankose vieną iš 2021 metų pasirodžiusių naujienų, vedu žvilgsnį kvepalų pavadinimo eilute. „By Serpentine“. „Kažkas, susijusio su gyvatėmis, serpentinais, vešlia laukine gamta“, – pagalvoju. Ne, vis dėlto ne visai taip – vėl Londonas! Atidžiau sekantiems „Exaltatum“ kūrybinį kelią, čia viskas aišku, nes didžioji dalis ankstesniųjų darbų taip pat buvo iš Londono ir apie jį. Todėl „By Serpentine“ yra labai natūrali, labai logiška pasirinktos krypties tąsa, jau tikrai įrodanti ištikimybę didžiajam miestui. 

Jeigu buvote Londono Hyde parke, tikriausiai matėte ir Serpentiną – ilgą, siaurą, lenktos gyvatiškos formos dirbtinai suformuotą ežerą. Jau keli šimtmečiai jis puošia parko peizažą ir yra jo traukos taškas. Kažkada aplink plytėjo aukštuomenės medžioklės plotai, o dabar ilsimasi gulinėjant pakrantėse, irstomasi laiveliais ar grožimasi tiesiog be tikslo vaikštinėjant. Tikras malonumų sodas, nepraradęs savo pradinės paskirties netgi prabėgus keliems amžiams. Šį kartą būtent Serpentinas tapo atspirties momentu, pasitarnavusiu aromato idėjai bei kompozicijai.

Nature and people come together to celebrate the summer Solstice. Light tobacco smoke rises above the tall grass, drowning merry people in its sweet cloud. 
Ripe berries and plant seeds attract park squirrels and other animals. White Royal swans fall asleep in the pond. A light breeze ripples the surface of the water. 
The mystical snake (serpent) rustles on the dewy evening grass and disappears into the fern, frightening the screaming birds. Everything around is immersed in a bohemian night,oficialus „By Serpentine“ kvepalų aprašymas iš Exaltatum puslapio.

Visgi turiu iškart užbėgti už akių ir įspėti – vandens ir drėgmės pojūčio šis kvapas nesukuria. Atvirkščiai – iškart paguldo ant saulės išdžiovintų žolynų, sausõs, saldumu ir prisirpusiomis uogomis dvelkiančios pievos, o parko ežeras šmėžuoja kažkur tolumoje ir matomas tik akies krašteliu. Vos po pirmo įkvėpimo „By Serpentine“ iškart pasiprašė įvaizdinimo XIX a. tapyba su aristokratiškomis pikniko scenomis. Kur visi nerūpestingai išsitiesę, lėtai ir maloniai šnekučiuojasi apie nieką, šildosi saulėje, geria anglišką arbatą su bergamote (iš dailių, gėlytėmis puoštų puodelių), mėgaujasi saldžiu cukatų pyragu su daug džiovintų abrikosų ir kitų vaisių. Citrina dvelkianti arbata su pyragu yra privalomi, ir ne vien dėl angliškos tradicijos, bet ir dėl aromato kuriamo stipraus realaus pojūčio. Hedonistiškos akimirkos pojūčio.

James Tissot, Šventadienis (Piknikas); apie 1876 m.


Claude Monet, Pusryčiai ant žolės; 1865-6 m.


Taip, turime reikalų su gurmanika. Bet ne ta, kur viskas patiekiama iškart ir tiesmukai, o su rafinuota, elegantiška gurmanika. Neperspausiu ją pavadindama intelektualia. Nes visi desertiniai „By Serpentine“ niuansai apžaidžiami žoliškomis, balzamiškomis natomis. Iš čia  ir kvapo gilumas, sodrumas, turtingumas. Iš čia – ir nenumaldomas mano noras vėl prisiminti žaluma alsuojančius senuosius aromatus-gigantus. Tačiau dramatiškos kvapo kaitos ir dinamikos, kuria jie kibirkščiuoja, „Serpentinas“ negeneruoja. Jo skleidimasis – lyg sustojimas ties puslapiu iš tapybos albumo. Stabteli, įsižiūri į detales, formas ir spalvas, įsigyveni į siužetą. Viskas yra iškart, beveik vienu metu, laike neišsitęsia. Kol galiausiai lieka tik plonas ir vos įžiūrimas frankincenso siūlas su iki širdies nusmelkiančiu balzamišku skambesiu. Bet – eureka! Pačiu laiku į pagalbą man atbėga senasis Dominique'o Ropiono Lalique „Le parfum“ – štai su kuo galėčiau vesti „By Serpentine“ paralelę per raudonas sadžiarūgščias uogas, galvą apsukantį skanumą ir ryškų įvaizdį! Tik dar būtinai reiktų pridėti epitetų, išreiškiančių lygiavertišką gamtos dalyvavimą aromate. Beveik nuodėmingas gundymas!



Natos
Viršutinės: bergamotė, karčiavaisis citrinmedis, rausvasis pipiras, Sičuano pipiras.
Širdies: vyšnios, džiovinti vaisiai, pelynas, našlaičių lapų absoliutas.
Bazinės: balzaminis kėnis, tabako akordas, kedras, pačiulis, frankincensas.

Raktiniai žodžiai: žoliška, vaisiška, sultinga, gurmaniška, saulėta.

Koncentracija: extract de parfum.



Reviu parašytas gavus kvepalų pavyzdį iš gamintojo.

Comments

Popular Posts