Exaltatum Mimosa Gold: geltonos pudros terapija

Apie Exaltatum Mimosa Gold visi užsienio tinklaraščiai parašė jau pernai, ir tai buvo ryškiai matomas blyksnis parfumerinėje blogosferoje. O aš rašau spaudžiant gaiviam -20, ilgėdamasi saulės šilumos ir Nicos. Bet šitokios rašymo aplinkybės – tik į gera, nes mimozos ir jų kvapas yra saulės pažadas. (Šviežių mimozų šakelių dabar gauna ir mūsų gėlių pardavėjai, todėl jeigu nesat jų uostę, parsineškit namo. Pamatysite, kokia tai šventė ne tik akims, bet ir nosiai!)

pixabay.com

Visi „Exaltatum“ ir Eglijos Vaitkevičės kurti kvapai turi vieną bendrą savybę – jie yra itin ryškūs ir sodriai spalvingi (jei nepasakius, galingi). Todėl, kai sužinojau apie jos sukurtą mimozų aromatą, kilstelėjau antakius. Mimozos išsiskiria besvoriu, žiedadulkių pudra padengiančiu kvapu, kuris primena žaismingą saulės zuikučių šokį šviesiame kambaryje. Taip, tai vaikystė su visu jos naiviu linksmumu. O sodrus Eglijos stilius, rodos, sunkiai įsivaizduojamas poroje su gležnais žiedais ir efemerišku jų lengvumu. Be to, ilgą laiką kvėpinausi solifloriniu ir itin realistišku mimozų aromatu „Mimose pour moi“ (Anne Flipo; 1992) iš „L’Artisan parfumeur“ kolekcijos, kuris yra tarsi geniali tų geltonų pūkučių kvapo kopija – net nusičiaudėti užsinori nuo auksinio, vaisiško pudriškumo! Todėl išbandyti Eglijos „Mimosa Gold“ buvo dar įdomiau. Pagavo net grynai menotyrinis užsidegimas išsiaiškinti, kaip gi jai pavyko suderinti tokius iš pirmo žvilgsnio nesuderinamus dalykus. Ir man atrodo, kad teisingas sprendimas čia buvo tai, jog kūrėja nesiėmė aklai imituoti, o pasirinko visai kitą kelią – interpretuoti. Tuo šimteriopai ir išlošė. Mimozų imitacijų – daugiau ar mažiau vykusių – jau turime, ir jų užtenka, kad galėtume išsirinkti labiausiai patinkančią. O štai interpretacijos visada sukuria tam tikrą intrigą ir nosiai pasiūlo gerokai įdomesnį siužetą.
 
Su „Mimosa Gold“ savo atpažįstamo stiliaus „Exaltatum“ neišdavė. Todėl čia ne tiek svarbus mimozų lengvumo ir perregimos pudros pojūtis, o jų spalvõs (geltona!) sodrumas ir intensyvumas. Dailės parodose būna tokių drobių, ant kurių dažai užtepti taip storai, kad norisi liesti ir patikrinti, ar tikrai jau sudžiūvę. Uodžiant Eglijos mimozas – pojūtis analogiškas. Tiesiog savaime iškyla asociacijos su dailininkais koloristais, kuriems svarbiausia žiūrovui perteikti jausmą, kad spalva gali būti gyva ir net turėti savo nuosavą gyvenimą. Esi panardinamas į spalvą, pačią jos esybę. Aišku, kad kvepaluose šį pojūtį kuria ir aromato koncentracija. Šiuo atveju – tai extrait de parfum.

Pierre Bonnard, „Mimozų puokštė“ (1945); wikiart.com

„Mimosa Gold“ yra žiedai žydėjimo ekstazėje, kai, rodos, dar kelios brangios valandos, ir jau jau prasidės nestabdomas vytimas, nykimas. Magnolija, esanti ir šioje kompozicijoje, man visada kelia tokią nepaaiškinamą nuojautą, kaip ir nesunkiai čia atpažįstamas ylang-ylang (kananga). „Mimosa Gold“ buteliuke visos šios gėlės yra natūraliu pavidalu, nes šalia sintetinių molekulių, Eglija naudoja ir tikrus eterinius aliejus, tikrus absoliutus. Todėl kvėpindamiesi jais, nenuostabu, kad galite sulaukti ir labai konkretaus poveikio – šiuo atveju, atpalaiduojančio, raminančio ir pakeliančio nuotaiką iki saulėto dangaus. Tikra geltonos spalvos terapija!

Exaltatum“ nuotr.;

Bet tai dar ne viskas, nes be gėlių čia turim labai gerai jaučiamą vaisiškumą ir riešutų! Kai į darbą nuėjau pasikvėpinusi šiais kvepalais, viena kolegė pastebėjo, kad „labai skaniai kvepia riešutiniu saldumynu“. Ir ji buvo teisi, nes heliotropai, be kurių neįsivaizduojamos mimozų kompozicijos, tikrai primena migdolinius sausainėlius.
  
Po kelių valandų kvepalai skaidrėja, lengvėja, palikdami ant odos paprastą nekaltą pudriškumą. 

Natos
viršutinės: geltonoji slyva, migdolų žiedai, magnolijos, anyžiai, karčiavaisių citrinmedžių lapai;
širdies: mimozos, ylang-ylang, heliotropai;
bazinės: santalmedis, tongapupės, vilkdalgiai, benzoinas, pačiuliai, vetiverijos. 

Raktiniai žodžiai: ryšku, geltona, vaisiška, pudriška.

Koncentracija: kvepalai (extrait de parfum).

Talpa: 50 ml, 30 ml, 15 ml.

Įsigyti galima: www.exaltatumperfume.com


Reviu parašytas gavus kvepalų pavyzdį iš gamintojo.

Comments

Popular Posts