Exaltatum Osmanthus Noble: osmantų drama

Jei reiktų išvardinti mylimiausias kvepalų natas, tai nedvejodama į pirmąsias gretas įrašyčiau ir osmantus. Uodžiant šių smulkių žiedelių absoliutą, iškart pajunti gaivų persikų ir abrikosų minkštumą, zomšos ir frezijų švelnumą, kūniškos šilumos pojūtį. Tokia turtinga egzotiška puokštė yra ir Exaltatum Osmanthus Noble (Kilnusis osmantas) aromato esmė. 

Osmanto žiedai; foto: by Juni via Wikimedia Commons

Man labai įdomi šių kvepalų sukūrimo istorija. Kol jos nežinojau, buvau įsitikinusi, kad visko pradžių pradžia kaip tik ir buvo tas savitas bei iškart lengvai atpažįstamas osmantų kvapas. Jei pavadinime yra įvardinta nata, paprastai būtent taip ir būna. Žymiausi osmantai parfumerijoje tą tik patvirtina: Hermes „Osmanthus Yunnan“ ir The Different Company „Osmanthus“ gimė po parfumerio J. C. Ellena‘os kelionės Kinijos Junanio provincijoje ir susižavėjimo ore plevenančiu žydinčių osmantų kvapu; Parfum d'Empire „Osmanthus Interdite“ taip pat susijęs su kiniška legenda apie nuodėmę įkūnijusį svaiginantį osmantų aromatą. Lygiai tas pats – su Ormonde Jayne „Osmanthus“ ir kitais. Tačiau savo įsitikinimus teko permąstyti iš naujo, nes paaiškėjo, kad Exaltatum atveju viskas prasidėjo ne nuo osmantų, o nuo Rubenso – nuo įspūdingos jo drobės „Samsonas ir Dalila“, vaizduojančios dramatišką biblinį siužetą. Pamačiusi paveikslą Londono Nacionalinėje galerijoje (vėl Londonas, menas ir baroko genijus! – Exaltatum kvepalai St. Paul‘s taip pat atsirado veikiami analogiškos galingos trijulės), parfumerė Eglija Vaitkevičė suprato, kad užplūdusius jausmus norisi išreikšti kvapu. Ir tas gimęs kvapas buvo „Osmanthus Noble“. 

P. P. Rubensas. Samsonas ir Dalila (apie 1610 m.); Londono Nacionalinė galerija

Kvapo įžanga – tai galingas ir saulėtas persikinių akordų forte su gaiviomis obuolinėmis bergamotės trelėmis. Žemesniame registre labai aiškiai girdimas aksominio skambesio zomšos baritonas. Šis trio neblėsta ir nesitraukia gerą valandą. Ir tik po to, vietoje subtiliai sklandančios persikų ir citrusinių rūgštelės, įstoja kur kas saldesni, gerai sunokę, sodriõs medaus spalvos abrikosai. Plačiai veriasi geltonų egzotiškų gėlių žiedai. Temperatūra akimirksniu šokteli keliais laipsniais aukštyn. Jei bijot, kad visa tai primena nusaldintą vaisių džemą, tai turiu pasakyti, kad ne. Su banaliais vaisių „kompotais“ ir „marmeladais“ kvepalų pavidale „Osmanthus Noble“ neturi nieko bendra. Vaisiai čia sofistikuoti ir nelabai valgomi. Greičiau, jie skirti grožėjimuisi. Dėl viso to čia kalta švelni zomša ir kvapusis šalavijas, suteikiantis nors ir neryškų, bet pastebimą aksominį žolišką niuansą. Beje, norintiems prisijaukinti odos natas, siūlyčiau pamėginti būtent šį aromatą – jos tikrai neišgąsdins ir nenublokš, tačiau tikrai su pakankamu ryškumu leis save pastebėti.  
Aromato bazė – panašiai kaip Samsono ir Dalilos istorijos pabaiga. Nukirpus Samsonui plaukus (žr. Rubenso paveikslą), kuriuose slypėjo jo jėgos paslaptis, galiūnas netenka jėgos ir galios. Taip ir „Osmanthus Noble“ kompozicija, pradžioje skambėjusi energingu forte ir tutti, į pabaigą nurimsta, veikėjai išretėja ir susilpnėja. Galiausiai išsiskirsto. Bet tik po to, kai jau būna suvaidinę ilgos trukmės, visą dieną vysktančią dramą.

P. s. Lietuvių kalbos komisija osmantus siūlo vadinti puošniosiomis kvepenėmis. 
  
Natos
viršutinės: mandarinai, bergamotės, kardamonas; 
širdies: osmantai, kvapieji šalavijai, ylang-ylang, jazminaičiai, zomša, šafranas;
bazinės: tongapupės, labdanas, santalas, vetiverija, briedragės, ambra, muskusas.

Raktiniai žodžiai: solidumas, turtingumas, sodrus vaisiškumas, klasikinė tradicija, unisex.

Koncentracija: parfumuotas vanduo (eau de parfum intense).

Talpa: 50 ml, 30 ml, 15 ml.



Reviu parašytas gavus kvepalų pavyzdį iš gamintojo.

Comments

Popular Posts