Užmiršta klasika - Prescriptives „Calyx“

Nežinau, kiek aktualus yra aprašymas kvepalų, kurių nėra mūsų grožio tinklų parduotuvėse ir kurių tuojau pat nepauostysi, bet... tas faktas, kad daugybe klasikos kūrinių pas mus niekada ir nebuvo prekiauta, kaip tik ir paskatino parašyti apie 1986 metų opusą „Calyx“.


Į mano dėmesio lauką Prescriptives „Calyx“ pateko beskaitant interviu su jų kūrėja, garsiąja Sophia Grojsman, tokių pasaulinių bestselerių kaip Lancôme „Trésor“, YSL „Paris“, „Yvresse“, Estée Lauder „White Linen“, Calvin Klein „Eternity“ ir glėbio kitų moteriškų šedevrų autore. Parfumerės teigimu, „Calyx“ aromate ji įkūnijo vieną įspūdingiausių savo olfaktorinių atradimų – gaivų greipfruto žiedų aromatą iš tolimojo Izraelio. Būtent tai ir buvo šio kvapo stulbinančio populiarumo priežastis. 9-ajame dešimtmetyje mėgtas ne tik iššaukiantis makiažas, efektingos šukuosenos, ryškūs drabužiai, bet buvo stengiamasi ir kvepėti „garsiai“, po savęs paliekant gerokai perdozuotų „Poison“ ar „Obsession“ kvepalų šleifą. Tad visai suprantama, kodėl gaivus ir visiškai šviežias „Calyx“ gūsis tapo tikra parfumerijos rinką sukrėtusia bomba. Be to, „Calyx“ neabejotinai turėjo svarios įtakos netrukus kilusiai vaisinių kvapų bangai.

Lietuvoje šie kvepalai - tikra retenybė, tad kvepėdami jais rizikuojate būti tikrai originalūs. Apibūdinti juos vienu žodžiu gana sunku, nes „žalia“ - kaip dažniausiai atsiliepiama apie „Calyx“ - tik viena šio aromato briaunų. Iš tiesų labiausiai jis man primena sidrą iš pernokti bepradedančių egzotiškų vaisių (kokie čia apetitiški mango su persikais!) ir patiektą žaliomis vaismedžių šakelėmis apkaišytoje taurėje. Saldūs erotiški purslai ir šaižus šviežumas, tiesa, vėliau atsitraukiantis, kad užleistų vietą pudruotai veliūrinei muskuso bazei.

Šiuolaikiniam jaunimui iki dvidešimties „Calyx“ būtų gal ir pernelyg emocionalus (kaip ir visi kiti Grojsman kūriniai), tačiau balzakiško amžiaus moterims maloniai sukeltų nostalgiją praėjusiam laikui.

Natos: persikas, mango, abrikosas, mėta, mandarinas, juodieji serbentai, bergamotė, ciklamenas, lelija, melionas, frezija, irisas, jazminas, neroli, medetka, pakalnutė, rožė, muskusas, ąžuolo samana, avietė ir kedras.

Comments

  1. Sveiki, šiandien aptikau jūsų kvepiantį blogą, labai patiko. Tik man įdomu, kur išuostote visus tuos kvapus, kad ir būtent mane sudominusius "Calyx", kurie, sakote, Lietuvoje yra retenybė?

    ReplyDelete
  2. Miela Agne, ačiū už šiltus žodžius!
    Žinot, yra toks posakis - kas ieško, tas randa :D Na, o jeigu tiesiai atsakyti į Jūsų klausimą, tai trumpiausias kelias susipažinti su Lietuvoje neprekiaujamais kvepalais - įsilieti pačiai į parfumisčių gretas arba tiesiog sekti jų skelbimus apie parduodamus mėginėlius, atomaizerius ir pan. Pradžiai galite užsukti ir į mūsų kamerinį forumą adresu http://perfumum.eforum.lt/
    Sėkmės ieškant ir randant! ;)

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts