Dedikacija linksmiesiems citrusams

Su šiltesnių orų banga vėl natūraliai prisiminiau kvepalus, kurių akcentas – CITRUSAI. Fenomenalu, tačiau citrusiniai aromatai yra vieni iš nedaugelio, kurie net pigiose kompozicijose (turiu galvoje ir kainą, ir kvapo išskirtinumą) išlaiko tam tikrą kokybės kartelę. Kur to paslaptis? Atsakymas paprastas: citrusinių augalų eterinis aliejus yra viena iš lengviausiai išgaunamų kvapiųjų medžiagų, gamintojui kainuojanti mažiausiai finansinių išteklių. Žievelės (kurių pririnkti kilogramą yra juokų darbas) tiesiog išspaudžiamos, ir citruso „siela“ – jau sugauta eterinio aliejaus pavidalu.

Citrusinių aromatų grupei parfumeriai suteikė hesperidų vardą, pasiskolinę jį iš graikų mitologijoje minimo nimfų hesperidžių sodo, kuriame augo nemirtingumą suteikiantys „aukso obuoliai“, t.y. apelsinai. O žymiausios citrusinių aromatų kompozicijos pradžią įgavo su odekolonų atsiradimu ir jų išpopuliarėjimu XVIII amžiuje.

Žinau, kad yra parfumerija besidominčių žmonių, kurie hesperidų kvapų grupės nepripažįsta kaip įdomios ir vertingos, teigdami, kad šie kvapai lėkštoki ir pernelyg paprasti. Jie išties ne tokie patvarūs, ne tokie išraiškingi ir ne tokie ryškūs kaip kad, pvz., rytietiškų-prieskoninių kvapų grupės kvepalai, tačiau citrusiniai aromatai turi glėbį ne mažiau šaunių savybių, iš kurių mano numero uno – švaros, gaivumo pojūtis bei akivaizdus poveikis gerai nuotaikai. Kita vertus, tarp jų taip pat galima rasti labai įdomių ir originalių kompozicijų, įkūnijančių nepamatuojamą parfumerių išradingumą.

Jaukintis ir pažinti citrusus galima ir „iš toliau“, sulaužant įprastus kanonus. Tarkim, išmėginant labai aiškiai išreikštų citrusų derinį su smilkalais Etro kvepaluose „Shaal Nur“ ar mandarino ir balzaminių dervų harmoniją Carthusia „Ligea la sirena“. Rezultatas –išties nekonformistinės kompozicijos: jose abiejose nėra nei hesperidams būdingo naivoko optimizmo, nei niūraus smilkalinio, bažnytinio rūstumo.

Na o jeigu dėliočiau savo nuosavus grynai citrusinių kvapų grupės favoritus, tai be abejonės būtų:

- citrusai + mediena: Annick Goutal „Eau d’Hadrien“ – geriausios klasikinio odekolono tradicijos. Mano galva, tai kur kas brandesnis kūrinys, nei vėlesnis šių kvepalų variantas „Les Nuits d’Hadrien“, nes atėmus charakteringąjį kiparisą, liko tiesiog cukruotų citrinų skiltelės;

- citrusai + gėlės + ambra, muskusas: „Eau de Rochas“, pernai atšventę savo 40-metį ir užtikrintai atsistoję šalia tokių Rochas klasikos šedevrų kaip „Femme“. Nežinau jausmingesnės (ir tikrai senamadiškos – gerąja prasme) citrusinės kompozicijos, nei šioji;

- citrusai + žolynai: Byredo „Palermo“. Nors kvapo kūrėjai teigia į vidurines natas įdėję rožės absoliuto, ant mano odos jis nesuskamba. Kvapas skleidžiasi kaip solidus, žolynų aitrumu ir vos salstelėjusiais citrusais dvelkiantis odekolonas;

- citrusai + figos: Hermés „Un jardin en Méditerranée“. Dar vienas Viduržemio pakrančių ir jų vešliųjų sodų įsikūnijimas, kuriantis drėgmės ir šilumos nestokojančios augalijos vizualizaciją;

- citrusai + rožė: Hermés „Eau de Pamplemousse Rose“ - pati gaiviausia ir šviežiausia (apgaubta greipfruto) rožė, kokia tik gali būti parfumerijoje.

- citrusai + kedras: Hermés „Terre d'Hermés“. Dar vienas mano mylimas, citrusais turtingas Hermés ir Jeano Claude'o Ellena'os kūrinys, kuriam tiktų „šilto“ ir „jausmingo“ odekolono apibūdinimas - šalia citrusų, su ne mažesniu ryškumu, čia išstoja kedro mediena ir pačiulis.

O kokie jūsų mėgstamiausi citrusai? :)

Comments

  1. Ujjjj, vis sau kartoju, kad "nekenčiu" citrusinių kvepalų, bet būna kartais, kad susižaviu kažkokiu aromatu ir savo pačios nuostabai aptinku ten citrusines natas. Aišku, dažniausiai tai būna bergamotė, bene populiariausias kvepaluose citrusas ir ne toks aitrus, kaip kiti šios šeimos atstovai. Kažkas tokio, kaip Eau d'Hadrien man - citrusinė bomba: citrina, greipfrutas, "citron" (kaip jis lietuviškai vadinasi?)..brrrr, siaubas! :)
    Bet visgi šį bei tą iš hesperidų esu prisijaukinus. Mėgstamiausi jų - Acqua di Parma Arancia di Capri, juose pilna citrusų, BET jie visi užpilti saldžia karamele :)Iškilo vaizdas Tavo kadaise daryto ir fotografuoto apelsinų deserto su cinamonu :)

    ReplyDelete
  2. Thanks, Flavio :D

    Oj, Dee, aš tai galvoju taip - kadangi buvo žmonių, kurie visai kaip ir tu nekentė (ne per stiprus žodis? :) Eau d'Hadrien, tai Goutal jiems ir sukūrė Nuits d'Hadrien :D Tačiau jis, kaip ir Arancia, man kiek per saldus, ir gal netgi pernelyg šabloniškos kompozicijos...

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts