Dedikacija linksmiesiems citrusams

Citrusinių aromatų grupei parfumeriai suteikė hesperidų vardą, pasiskolinę jį iš graikų mitologijoje minimo nimfų hesperidžių sodo, kuriame augo nemirtingumą suteikiantys „aukso obuoliai“, t.y. apelsinai. O žymiausios citrusinių aromatų kompozicijos pradžią įgavo su odekolonų atsiradimu ir jų išpopuliarėjimu XVIII amžiuje.

Jaukintis ir pažinti citrusus galima ir „iš toliau“, sulaužant įprastus kanonus. Tarkim, išmėginant labai aiškiai išreikštų citrusų derinį su smilkalais Etro kvepaluose „Shaal Nur“ ar mandarino ir balzaminių dervų harmoniją Carthusia „Ligea la sirena“. Rezultatas –išties nekonformistinės kompozicijos: jose abiejose nėra nei hesperidams būdingo naivoko optimizmo, nei niūraus smilkalinio, bažnytinio rūstumo.
- citrusai + mediena: Annick Goutal „Eau d’Hadrien“ – geriausios klasikinio odekolono tradicijos. Mano galva, tai kur kas brandesnis kūrinys, nei vėlesnis šių kvepalų variantas „Les Nuits d’Hadrien“, nes atėmus charakteringąjį kiparisą, liko tiesiog cukruotų citrinų skiltelės;
- citrusai + gėlės + ambra, muskusas: „Eau de Rochas“, pernai atšventę savo 40-metį ir užtikrintai atsistoję šalia tokių Rochas klasikos šedevrų kaip „Femme“. Nežinau jausmingesnės (ir tikrai senamadiškos – gerąja prasme) citrusinės kompozicijos, nei šioji;
- citrusai + žolynai: Byredo „Palermo“. Nors kvapo kūrėjai teigia į vidurines natas įdėję rožės absoliuto, ant mano odos jis nesuskamba. Kvapas skleidžiasi kaip solidus, žolynų aitrumu ir vos salstelėjusiais citrusais dvelkiantis odekolonas;
- citrusai + figos: Hermés „Un jardin en Méditerranée“. Dar vienas Viduržemio pakrančių ir jų vešliųjų sodų įsikūnijimas, kuriantis drėgmės ir šilumos nestokojančios augalijos vizualizaciją;
- citrusai + rožė: Hermés „Eau de Pamplemousse Rose“ - pati gaiviausia ir šviežiausia (apgaubta greipfruto) rožė, kokia tik gali būti parfumerijoje.
- citrusai + kedras: Hermés „Terre d'Hermés“. Dar vienas mano mylimas, citrusais turtingas Hermés ir Jeano Claude'o Ellena'os kūrinys, kuriam tiktų „šilto“ ir „jausmingo“ odekolono apibūdinimas - šalia citrusų, su ne mažesniu ryškumu, čia išstoja kedro mediena ir pačiulis.
O kokie jūsų mėgstamiausi citrusai? :)
nice work
ReplyDeleteUjjjj, vis sau kartoju, kad "nekenčiu" citrusinių kvepalų, bet būna kartais, kad susižaviu kažkokiu aromatu ir savo pačios nuostabai aptinku ten citrusines natas. Aišku, dažniausiai tai būna bergamotė, bene populiariausias kvepaluose citrusas ir ne toks aitrus, kaip kiti šios šeimos atstovai. Kažkas tokio, kaip Eau d'Hadrien man - citrusinė bomba: citrina, greipfrutas, "citron" (kaip jis lietuviškai vadinasi?)..brrrr, siaubas! :)
ReplyDeleteBet visgi šį bei tą iš hesperidų esu prisijaukinus. Mėgstamiausi jų - Acqua di Parma Arancia di Capri, juose pilna citrusų, BET jie visi užpilti saldžia karamele :)Iškilo vaizdas Tavo kadaise daryto ir fotografuoto apelsinų deserto su cinamonu :)
Thanks, Flavio :D
ReplyDeleteOj, Dee, aš tai galvoju taip - kadangi buvo žmonių, kurie visai kaip ir tu nekentė (ne per stiprus žodis? :) Eau d'Hadrien, tai Goutal jiems ir sukūrė Nuits d'Hadrien :D Tačiau jis, kaip ir Arancia, man kiek per saldus, ir gal netgi pernelyg šabloniškos kompozicijos...