Kas yra geri kvepalai?

Neretai mano kvepiantį pasaulėlį nustelbia realus gyvenimas, priverčiantis visur skuosti paknopstom, bet šįvakar leidau sau prabangą sustoti ir tiesiog pasvaičioti apie tai, kas yra geri kvepalai. Kaip ir kitose meno šakose, parfumerijoje egzistuoja tam tikri universalūs dėsniai, leidžiantys spręsti apie kvepalų vertę, kontekstualią jų reikšmę ir kitus istoriškai svarbius momentus. Tačiau paliksiu šią sritį rimtiems moksliniams tyrinėjimams, o pati pamėginsiu įvardyti tai, kas mane įgalina sušukti: „O! Čia tai bent kvapas!“

1. Taigi, užplūstantis netikėtumo jausmas po pirmo įkvėpimo. Uodžiant kvepalus man itin svarbus atradimo pojūtis, į kurį, lengvai suplasnodamos, sureaguoja net nosies šnervės :D Ką man tai duoda? Emocijas. Ir pačias įvairiausias. Taip pat – norą uosti dar ir dar kartą, išnarplioti tai, kas tuose kvepaluose apžavėjo ar privertė susiraukti. Paskutinį kartą tokią audrą sukėlė Krigler Good Fir. Pamėginkit ;)

2. Stiprus savitumas ir išskirtinumas: pavyzdžiui, nei Thierry Mugler Angel, nei Dior Dune ar Chanel Nr.5 neįmanoma supainioti su niekuo kitu – jie tokie yra absoliučiai vieninteliai. Ir tai viena iš svarbiausių gerų kvepalų sąlygų. Po jų atsiradę klonai tai tik dar kartą patvirtina.

3. Man patinka kvepalai, turintys savo istorijas. Istorijas, įkvėpusias juos sukurti ir savaip interpretuojamas parfumerio. Arba istorijas, atsiradusias jau vėliau, po kvepalų sukūrimo, bet nuostabiai papildančias kvapo esmę. Besikvėpinančiajam jos suteikia šansą pasijusti legendos dalimi.

4. Bet lygiai taip pat dievinu ir kvepalus be jų, tų istorijų. Tuos, kurie yra tarsi triumfuojantis parfumerio amato įsikūnijimas, nereikalaujantis jokios beletristikos ir literatūrinių paaiškinimų.

O kas jums yra geri kvepalai?

Comments

  1. Man dar vienas gerų kvepalų "aspektas" - emocija. Kiekvienam skirtinga, subjektyvi, nepakartojama... Pvz., Dior Midnight Poison - man a.a. močiutės namai. Kodėl? - Nežinau:) Bet emocija nuo to "nežinojimo" nei kiek ne prastesnė.

    ReplyDelete
  2. O taip, visiškai sutinku! Emocijų generavimą aromatais kaip tik ir įrašiau pirmame punkte! :)

    ReplyDelete
  3. Man geri kvepalai yra tai, kas pauosčius priverčia pajusti - tai esu aš. T. y. kurie nupurto kasdienybės dulkes ir leidžia suplasnoti sielai, kuriuos gal sukurčiau aš, jei turėčiau talentą kurti, kurie aromatu pasako tai, ką aš norėčiau - bet nemoku - pasakyti. Todėl jais ir kvėpinuosi, kad pasijusčiau savim, vientisa, darnia, su savim sutariančia būtybe.

    ReplyDelete
  4. Labai gražiai pasakyta!
    Aš pati tokių kvepalų, kurie būtų tarsi mano antrasis "aš" dar neradau, bet, dievaži, vis dar įnirtingai ieškau. Kai rasiu, išeisiu atostogų nuo parfumerijos :D

    ReplyDelete
  5. Ai, Margot, neišeik... Na bent iš blogo neišeik, tavo puslapius gera skaityt beveik taip pat, kaip kvėpintis gerais kvepalais :)

    ReplyDelete
  6. Ooo, balzamas širdžiai :D Ačiū!

    ReplyDelete
  7. sveikos,
    norečiau jūsų patarimo, kokius kvepalus dovanoti mylimai moteriai, kaina nesvarbi.

    ReplyDelete
  8. Dovanokite tik tai, kas tikrai patiktų pačiam ir būtų išrinkta ne konsultančių, o nuosavos nosies pagalba :) Patarti kažką daugiau - "misija neįmanoma" dėl labai paprastos priežasties: nepažįstant žmogaus, jo pomėgių, galima gerokai "prašaut pro šalį". Bet... gal pamėginkite kad ir Chanel "Allure Sensuelle" - gal užkibsite ;)
    http://www.osmoz.com/fragrances/Haute-Couture-Brands/Chanel/Allure-sensuelle

    ReplyDelete
  9. Mano nuomone geri kvepalai yra tiek kurie pagaminti iš kuo daugiau natūralių medžiagų ir vis tiek sugebantys sukurti nuostabų aromatą.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts