XIX amžius Aleksandro Vasiljevo kolekcijoje

Žiema yra tobulas laikas muziejų, parodų ir šiaip visokiausių atrakcijų, įsikūrusių šiltose patalpose, lankymui. Šįkart jūsų dėmesiui – XIX amžiaus madai ir miesčioniškoms grožybėms skirta paroda, kurią Radvilų rūmuose iki sausio 31 dienos (paroda pratęsta iki vasario 28 d.) įkurdino mados istorikas, kritikas ir kolekcionierius Aleksandras Vasiljevas.

Vasiljevas neslepia, kad pirmąją suknelę, nuo kurios ir skaičiuoja savo itin vertingos Viktorijos laikų kostiumų kolekcijos pradžią, įsigijo vos už 10 rublių. Nenuostabu – juk 1960-70 metų Maskvoje veikė vos trys antikvariatai, ir nė vienas iš jų nesispecializavo tekstilės ar madingų aksesuarų prekyba, tad skėčiai, vėduoklės, skrybėlės, pudrinės ir rankinukai buvo parduodami pagal skelbimus, už niekingus grašius. Kita vertus, šis aistringas kolekcininkas intensyviai šniukštinėjo Maskvos senamiesčio kiemų šiukšlynus, kuriuose tuo metu taip pat galėjai rasti visko – nuo ikonų iki senų albumų su šeimos fotografijomis. Tai vis masinių kraustynių pasekmės: išsikeldami į miesto pakraščiuose naujai pastatytus ankštus daugiabučius (taip vadinamąsias „čeriomuškas“), žmonės kiemuose be gailesčio palikdavo visa, kas sena. Ačiūdie, kad atsirado tokių sumanių „sanitarų“ kaip Aleksandras! Bet. Be jokios abejonės, ši kolekcija nebūtų tokia, kokia yra, be dvidešimties gyvenimo metų praleistų Paryžiuje bei be ypatingos jo šeimos aplinkos: tėvas buvo teatro dailininkas, mama - aktorė, teta - pianistė, bendravę su žymiausiomis Rusijos kino ir teatro žvaigždėmis, kurios mielai dalį savo moteriškų turtų - nėrinių, nosinaičių ar perlais siuvinėtų audeklų - dovanodavo jaunajam mados kolekcionieriui.

Apie šią parodą kalbu neatsitiktinai, nes tarp įvairių romantiškų smulkmenų čia vietą rado ir kvepiantys daiktai: stilizuoti stiklo buteliukai kvepalams, kremo indeliai, „Coty“ pudrinės ar flakonai su uostomąja druska. Pastaroji buvo neatskiriamas XIX amžiaus damų aksesuaras (panašiai, kaip uostomasis tabakas – ano meto džentelmenų privilegija), gelbėjęs puotos metu užklupus galvos skausmui ar staiga pritrūkus orui ir nualpus. Iš mados išeinant korsetams, netrukus buvo užmiršta ir kvapioji eterinių aliejų prisodrinta druska, vėliau į kasdienybę sugrįžusi tik II pasaulinio karo laikotarpiu.
Dar vienas Viktorijos epochos simbolis - kvapiųjų našlaičių kvapas, anuomet buvęs ypatingai populiarus. Šiuo, enflioražo būdu išgaunamu aromatu, itin dažnai kvėpindavosi grynu, nemaišydami su jokių kitų gėlių absoliutais ar aliejais.

Comments

  1. Tai, kad jų plakate parašyta, kad paroda veiks iki vasario 28?

    ReplyDelete
  2. Greičiausiai pratęsė lankymo laiką. Natūralu, nes įtariu, kad tai pati populiariausia šiuo metu vykstanti paroda Lietuvoje.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts