Marmozel, vardu Vilma, arba Apie kvapniuosius aliejus

„Marmozel suteikia galimybę užuosti truputį pasakos, pavirsti mergaite ar fėja, - ne rimta ir suaugusia madmuazele, o linksma ir savita marmozel“, - taip apie savo kūrinį - kvapniųjų aliejų salelę, pavadintą „Marmozel vardu - atsiliepia Vilma Žmakova. Ši panelė savo rankomis, pagal pačios susikurtas receptūras, maišo aliejinius kvepalus, kremus ir dar gyvą aibę mielų moteriškų dalykėlių. Margot blogas jau išbandė keletą kvepiančių „Marmozel kūrinių, primenančių tylią kamerinę muziką ar švelnius impresionistų potėpius ir su moterišku smalsumu klausia Vilmos apie šį jos darbą ir pomėgį.


Vilma, kaip atsitiko, kad turėdama ekonomikos mokslų diplomą bei patirtį reklamos versle (vis dėlto tai neturi nieko bendro su kvapais!), nėrėte į aromatų pasaulį ir tapote natūralių aliejinių kvepalų kūrėja?
Leidau sau toliau ieškoti. Manau, kad tik mažuma nuo vaikystės žino savo pašaukimą ir nesiblaško. Kitiems būdingas daugiapusiškumas. Kaip ir man. Visada balansavau tarp racionalių, tikslių dalykų ir kūrybos. Buvę darbai ir mokslai įžemino, išmokė racionalumo, greta suteikė drąsos keistis, atrasti, tobulėti.
Vaikystėje kūriau kvapus iš mamos parfiumų, vandens, muilo. Tada neturėjau žinių, todėl nesigaudavo - išsisluoksniuodavo, tad nutariau pabandyti vėl. Tik rimčiau. Nesu parfumerė ir net nesiekiu ja būti, tiesiog maišau kvapnius aliejus - kuriu savo kvapų viziją. Šedevrus kuria genijai, aš kuriu tai, kas miela, jauku, ko man trūksta Lietuvoje, t.y. aliejinius kvapus.
Kas Jūsų mokytojai? Juk kvapus sujungti į vieną harmoningą derinį reikia ne tik šuniškos uoslės, neribotos fantazijos, bet ir itin specifinių žinių?
Galbūt. Kažkada taip galvojau. Bet… mano pirmoji mokytoja, turinti uoslės dovaną, pasisiūlė mane išmokyti kvapų kūrimo pagrindų. Atrodė neįmanoma, bet kaupiant žinias, daug dirbant, pradėjau kurti - maišyti aliejines kompozicijas. Taip, žinių reikia, bet jei sritis įdomi - jos plūsta, lengvai susigeria. Fantaziją kursto eteriniai aliejai. Jie dangiškai kvepia, yra tarsi asmenybės, belieka sujungti juos į vieną ir žiūrėti ar dera, ar papildo vienas kitą, o gal užgožia. Stengiuosi viską daryti lengvai, su malonumu, be išankstinio nusistatymo.
Kaip kuriate? Ar prieš sėsdama prie savo darbo stalo turite būsimo kvapo viziją? O gal pradedate turėdama kokį nors konkretų aromaterapinį tikslą?
Įvariai. Kvapus maloniausia kurti, kai ilgai nešiojuosi galvoje „skanų” derinį ir svaigstu, kaip norisi jį sumaišyti. Visada tai būna improvizacija, nes pradėjus maišyti, reikia techniškai teisingai išgrupuoti natomis, o tai darant būtina gyvai ieškoti, kartais keisti viziją.
Kai kuriu aliejus kūno ar veido priežiūrai, visų pirma nusistatau tikslą - kokių savybių turi turėti aliejų mišinys kūnui ar veido kremas. Kvapas čia antraeilis, bet visvien labai svarbus kriterijus.
Ar egzistuoja toks eterinis aliejus, kurio už jokius pinigus nedėtumėte į savo kvapų kompozicijas?
Ne. Svarbu proporcijos. Nemalonaus kvapo aliejai gali daryti stebuklus, jei tik jų nepadauginsi. Jie gali pastiprinti visų kitų ingridientų aromatus, gali išplėsti kvapo erdvę, gali sujungti, rodos, nesujungiamus derinius.
Bet egzistuoja keli eteriniai aliejai kuriuos norisi dėti į visus kvapus: labdanum (gauruotojo švitrūno, - Margot past.) derva, ąžuolo kerpės, benzoinas, mandarinas, apelsinas, rozmarinas.
Kaip gimė idėja savo kvepiančiąsias ir kosmetines kompozicijas “paslėpti” po šmaikščiu ir šypseną keliančiu “Marmozel” vardu?
Norisi gyventi žaismingai, veikti lengvai, šypsotis. Pavadinimas tai atspindi. Kitaip - per rimta. Stengiuosi viską daryti su malonumu ir džiaugsmingai: „Marmozel” suteikia galimybę užuosti truputį pasakos, pavirsti mergaite ar fėja, ne rimta ir suaugusia madmuazele, o linksma ir savita „marmozel”. Mes tokie rimti, o juk taip norisi paskraidyti. Bent su fėjos sparneliais (šypsosi).
www.marmozel.lt organizuoja įvairiausius viešus susitikimus. Papasakokite, ką veikiate jų metu? Ar didelis žmonių susidomėjimas jais?
Organizuoju naujų kvapų testavimo susitikimus ir paskaitas. Testavimo susitikimuose būna truputis informacijos apie kvapus ir praktika - uostome sukurtus naujus aromatus, nagrinėjame, diskutuojame ir reitinguojame. Taip su gerbėjų ir susidomėjusių žmonių pagalba išrenkami geriausi, kurie nusipelno gauti pavadinimą ir eiliuotą mini istoriją. Atrankos nepraėję aromatai lieka pavadinti tik skaičiukais.
Paskaitos būna įvairios. Tiek vienetinės, kur trumpai supažindinu auditoriją su aliejų ir kvapų pasauliu, kultūra; tiek tęstinės, kur nagrinėjamos pačios įvairiausios temos: pradedant uoslės mechanizmu, aliejų išgavimo būdais ir savybėmis, kvapo ryšiu su amžiumi, sveikata, asmeniniu kvapu, porų ir kvapo ryšiu, ir baigiant pasauline parfumerija.
Taip, susidomejimas didelis, augantis. Džiugina, kad ne tik didmiesčiuose, bet ir mažesniuose miestuose žmonės yra žingeidūs, turi norą pažinti kvapų pasaulį.
Koks Jūsų požiūris į visiems mums įprastą parfumeriją, kurios sudėtyje didžiąją dalį užima sintetinės medžiagos? Ar nepaisant šio fakto (žinau, kad esate prisiekusi natūralistė) galite žavėtis pasaulinio garso „nosių” kūriniais?
Nesu prisiekusi natūralistė. Žinau, kas naudingiau kūnui, bet nemėgstu snobizmo, todėl leidžiu sau įvairovę. Sintetinės kosmetikos ir sintetinių kvepalų visai nenaudoju, bet nepuolu kritikuoti. Kiekvienam savas suvokimas ir pasirinkimai.
Pasaulinio garso nosių kūriniais pasidomiu, pauostau, pasižaviu, dar pasižaviu ir einu savo linija. Neturiu favoritų, patinka įvairovė.
Kuo kvepiate kasdien?
Deja, ne kasdien kvėpinuosi. Jei tą dieną ketinu kurti kvapus, kvėpintis negaliu, nes esamas kvapas trukdys objektyviau suvokti maišomus kvapus. Kai kvėpinuosi, labiausiai mėgstu sunkesnius aromatus, su dervomis, medžiais, prieskoniais. Šiaip jau dažnai keičiu kvapus, nes visada po ranka - ne vienas mano kurtas aromatas. Sukūrusi naujus derinius, kvėpinuosi jais, stebiu kaip keičiasi, kaip laikosi, ar patinka aplinkiniams.
Įtariu, kad Jūsų svajonėse turėtų suktis jaukios nuosavos krautuvėlės vizija? O gal vis dėlto ne?
Taip, turiu norą apjungti meną, kvapą, arbatėlę vienoje erdvėje. Tikiu, kad norai pildosi.
Ačiū, ir linkiu, kad šis noras kuo greičiau išsipildytų! 
Ačiū už domėjimąsi.

Comments

Popular Posts