Atgimę Maison Violet kvepalai - jau ir Lietuvoje

Visada žavėjausi senaisiais istoriniais kvepalų namais, bet įdomiau yra ne sausai apie juos skaityti, o prisiliesti kiek įmanoma realiau. Visi yra girdėję Guerlain, Caron, Lubin ar Coty, tačiau esu beveik tikra, kad Maison Violet vardas Lietuvoje kol kas nesako nieko (nors daugiau nei prieš 100-metį, Vilniaus centre galėjai nusipirkti jų kvepalų!). Veiklą pradėję 1827 m. Paryžiuje, iš šio pasaulio Maison Violet dingo dar 1955-aisiais ir tik keleri pastarieji metai vėl linksniuojami ir aptarinėjami parfumistų bendruomenėje. Ne veltui – nes iš nieko, visiškai tuščioje vietoje (nėra išlikusių senųjų formulių, o tik negausūs antikvariniai Violet kvepalų buteliukai su aromatų likučiais) sukurti istorinį tęstinumą ir sudominti šiuolaikinį pirkėją – tikras iššūkis. Jo ėmėsi trys jauni prancūzai, kaip kozirį turintys ne tik ryškią Maison Violet istoriją, bet ir pasikvietę Firmenich parfumerę-meistrę Nathalie Lorson. Ji ir sukūrė pagrindinę Heritage liniją (tokie jos kūriniai, kaip seni geri Meliora, Encre Noir, Perles de Lalique, L‘Imperatrice ar Black Opium kalba patys už save).



Išbandžiau visą šiuo metu prieinamą Maison Violet asortimentą ir galiu konstatuoti: visi kvapai verti jūsų dėmesio, jeigu vertinate paryžietišką, sunkiai įvardijamą je ne sais quoi. Posakis, toks populiarus mados leksikone (google it!), parfumeriniame kontekste kažkodėl nenaudojamas, o būtent jis apibrėžia tai, ką vadiname rafinuota elegancija, modernia klasika, geru skoniu ir nerėkiančia prancūziška prabanga su kokia nors maža šelmiška užuomina. Įdomu tai, kad vintažinį skambesį girdžiu tik vieninteliame „Pourpre dʼAutomne“ ir jo šiltame pudriškame našlaičių-irisų akorde. Visi kiti, nors ir inspiruoti istorinių savo pirmtakų, skamba išties šiuolaikiškai – net dendiškas tabakinis „Un Air dʼApogee“, vaisiškai gėliška, švelni ir be galo moteriška „Tanagra“, „Sketch“ (gili pilkoji ambra), „Nuee Bleue“ (šalti snieguoti irisai; kai kurie lygina jį su Prada Infusion d'Iris).

Tai dabar sėdžiu ir galvoju apie istorinę parfumeriją bei atgyjančius (ar vis dar veikiančius) senuosius kvepalų namus – pritaikyti juos šiuolaikinei uoslei, o tuo pačiu instaliuoti tą nostalgišką vaibą, yra turbūt vienintelis įmanomas būdas gyvuoti šiandien. Ką manot jūs?

Ačiū oficialiems Maison Violet atstovams Kvapus už galimybę susipažinti! 

Comments

Popular Posts