Sankt Peterburge - Laimės Kiškūnės kuruota kvapų paroda

Nepaliauju žavėtis energingąja idėjų generatore ir įgyvendintoja, "Kvapų namų" įkūrėja Laime Kiškūne. Šįkart ji atsidūrė Sankt Peterburge ir dirigavo uostomojo meno parodos, vyksiančios iki lapkričio 6 d., „Kvapai - neregimas Peterburgo grožis“ atsiradimui ir materializacijai. Štai, ką apie projektą pasakoja pati Laimė: "Rengdama Peterburgo kvapų parodą norėjau atkreipti dėmesį, jog įmanoma atsitraukti nuo stereotipo, kad kvapas tėra įdomus tik tuomet, jei jis yra kažkoks juslinis animalistinis šokiruojantis triksteris, na, dar kažkas egzotiška, neįprasta, gaivališka arba tiesiog parfumerija...

Gyvename supami kvapų, tad kvapas pats savaime yra neatsiejamas nuo mūsų, jis lydi mus nuo pirmo iki paskutinio įkvėpimo ir nėra kažkokia gamtos ar civilizacijos išdaiga.

Kvapas - tai nematomas gyvenimo matmuo, aktualizuojantis erdves, kuriose būvame. Kvapo dinamiškumas, judrumas ir kaita leidžia priklausomai nuo paros, metų laiko ir žmogaus veiklos pajusti įprastinių gyvenimo erdvių estetiką, antiestetiką, nuotaiką, atmosferą, pagaliau, gauti informaciją...


Šios parodos neįprastumas dar ir tas, jog čia svarbu ne tik kvapai, o ir tas, kas juos uodžia. Svarbiausias parodos „eksponatas“ - pats jos lankytojas, nes paroda, medijuojama Peterburgo kultūros, suteikia jam galimybę tyrinėti savo uoslę, ugdyti ją ir sąmoningai patirti, kad būtent per šią juslę betarpiškai atsiskleidžia urbanistinė kasdienybė, kad būtent uoslė suteikia galimybę suvokti, jog kiekviena akimirka yra šviežia ir nepakartojama.

Parodoje eksponuojami urbanistiniai kvapų meno kūriniai - Aleksandros (Aleksandrijskij) teatro, Mokslininkų namų (Didžiojo kunigaikščio Vladimiro Aleksandrovičiaus rūmų) bibliotekos, Vitebsko geležinkelio stoties, Kazanės katedros, seniausios Peterburgo vaistinės, Vasaros sodo, Kronštato užtvankos - tų Petrapilio vietų ir institutų, kurie būdingi tik šiam miestui ir dėl kurių jis tampa alsuojančiu socialiniu organizmu - leidžia lankytojui suvokti, kad kvapas gali būti dekonstruojamas, re-konstruojamas, interpretuojamas, perkeliamas iš vienos erdvės į kitą. Ir kad kvapo kūriniui nebūtinos sąsajos su parfumerija.

Dar vienas kvapų kūrinių bruožas - jų naratyvumas. Jie ne tik pasižymi savo unikalia raiška, architektonika, estetika, bet sklisdami laike ir erdvėje seka daugiaplanes, polifonines, dinamiškas ir kitais jutimais dar neįkvėptas istorijas. Taigi instaliacija - tai ir patyrimo galimybė be žodžių, vaizdų ar garsų.

Paroda atsidarė 2016 rugsėjo 19 d. Ji vyks iki lapkričio 6 d. kasdien nuo 11:00 iki 21:00.

Adresas: Meno galerija VNUTRI, Voznesenskij pr. 20, Sankt Peterburgas

https://vk.com/zapahipeterburga

3 video iš Peterburgo kvapų parodos jau youtube:
pasirengimas, kvapų rinkimas:
https://www.youtube.com/watch?v=JV6qB7zg3gg

Parodos atidarymas:
https://www.youtube.com/watch?v=SUSznps9tPo

ir žiūrovų atsiliepimai:
https://www.youtube.com/watch?v=tFOkSr5_1NA

Šiek tiek plačiau apie parodos platformą ir jos gimimą.

Paroda gimė įgyvendinant interaktyvaus muziejaus-laboratorijos „Muzej vsech i každovo“ (Visų ir kiekvieno muziejus) http://humanmuseum.ru/museum/ platformos viziją, kurią yra užsimojusi tikrove paversti jo vadovė, mokslininkė Jana Malychina.

Šios miesto kasdienybės kvapų parodos eksponatus kūrė grupė neturinčių specialaus pasirengimo autorių, kuriuos organizatoriai atrinko atsižvelgdami į jų uoslinius gabumus.
Uoslės gebėjimą kūrėjai įsisąmonino ir lavino betarpiškai įsitraukę į kvapo objektų kūrimo procesą - kvapų rinkimą, jų analizę ir atkūrimą - kūrybinėse dirbtuvėse. Turiu pripažinti, jog rezultatai buvo puikūs.

Peterburgo kvapų instaliacija eksponuojama permatomuose kupoluose, kurie nuolat pripildyti kvapo, todėl uosdamas žmogus iš karto pasineria į visą kvapo „vertikalę“, arba kitaip tariant, vienu įkvėpimu turi galimybę įkvėpti visą kvapo „tūrį“. Kupolai nėra uždari, todėl judant žmonėms ir orui, kvapai iškeliauja už jų ribų ir pasklinda erdvėje laisvai maišydamiesi tarpusavyje ir tokiu būdu sukurdami bendrą miesto kvapą, kurį galima kontempliuoti prisėdus salės viduryje ant suolelio...

Visą parodos veikimo laiką vyksta kultūriniai renginiai, paskaitos, diskusijos apie kvapus, kvapų kultūrą, istoriją ir antropologiją.

Prie parodos rengimo prisidėjo Peterburgo „Garso muziejus“, kuris parengė specialų projektą šiai parodai, taip pat talentingi fotografai Aleksejus Cariovas (Alexey Tsarev) ir Romanas Zoccolo, profesionaliose nuotraukose užfiksavę ne tik parodos atidarymo akimirkas, tačiau ir kvapus".

VšĮ "Hortus apertus" inf.

Comments

Popular Posts