Summa summarum 2014

Keli metai iš eilės stebėdama Lietuvos parfumerinį gyvenimą, prieš Naujuosius laikausi įpročio užfiksuoti svarbiausius, įsimintiniausius įvykius ir jų veikėjus, padaryti tam tikrus apibendrinimus ir pastebėti tendencijas, jei tik tokios yra. Žodžiu, reziumuoti bei padėti tašką dar vieniems kalendoriniams metams. Ir jei ne šis įprotis, vargubau, ar pastebėčiau įsigalinčias tradicijas. O būtent tokiomis galėčiau pavadinti į metų pabaigą Vilniuje atsidarančias naujas parfumerijos parduotuves. Kai atrodo, kad visi resursai jau išnaudoti, kad konkurencija sostinėje jau išties egzistuoja, kažkas tarsi nematoma ranka vėl prisuka mechanizmo raktelį ir spyruoklė energingai iššauna su nauja jėga. Tai, kad "Creme de la Creme" tinklas šiemet atidarė tris naujas parduotuves (dvi iš jų - Vilniuje) ir dabar iš viso jų turi net šešias, laikau nauju reiškiniu ne tik Lietuvoje, bet ir visoje Europoje.


Nišinės parfumerijos butikai, prekiaujantys skirtingų vardų produkcija, paprastai tenkinasi vienu pardavimo tašku ir jį vieną puoselėja metai iš metų. Tuo tarpu "CdlC" entuziastingai griauna sienas ir tampa žinoma net eiliniams miesčionims, pramynusiems takelius į akropolius. Ką gi, tokiu būdu šiandien turime naują fenomeną - (nišinės?) parfumerijos parduotuvių tinklą. "Visokių daiktų krautuvėlė" prieš didžiąsias žiemos šventes taip pat atidarė savo minifilialą - "Kvepalų barą" - prekybos centre. 'Niša' kaip terminas, apibūdinantis prekės išskirtinumą, rafinuotumą, sąmoningai mažesnį prieinamumą, tokiu būdu praranda prasmę ir keičia reikšmę. Turiu dar vieną nenuginčijamą šio įsitvirtinančio reiškinio įrodymą - tai poros savaičių bėgyje sutiktos keturios (!) pažįstamos moterys, kvepiančios tais pačiais kvepalais. Pavadinimo tyčia nerašysiu, nenorėdama dar labiau auginti to nišinio aromato populiarumo ir į liūdesį varyti tų moterų, kurios jį pirko, tikėdamosis būti išskirtinėmis. Tad vienintelis užtikrintas būdas dabar būti vienintele - užsisakyti/susikurti individualius kvepalus.

- Tęsiant šią temą, prisiminiau frazę iš "Kvepalų kolekcininkės", kuomet viena romano veikėjų užtikrintai teigia: "Baisu, kai visos kambaryje esančios moterys kvepia tais pačiais kvepalais". Beje, šis Kathleen Tesaro 2013 metais pasirodęs kūrinys (originale - "The Perfume Collector") šiemet buvo vienintelė knyga kvepalų tema, išleista lietuvių kalba ("Kvepalų kolekcininkė", - Sofoklis).


Nors moteriškų (meilės) romanų nebeskaitau nuo kokios šeštos klasės, bet šis buvo išimtis, ir, kaip teisingai pastebėjo mano vyras, nusipirktas tik dėl pavadinimo. Nuolat intriguojantis ir už nosies gebantis pavedžioti siužetas atgaivina realiai egzistavusią legendinę parfumerę madam Zedą, meta kelias aliuzijas į "Guerlain" ir kitaip svaigina visus prisiekusius kvepalų kolekcininkus bei mėgėjus. Rekomenduoju skaityti dėl sportinio intereso, nes tai nėra leidinys iš sąrašo "101 knyga, kurią privalai perskaityti".

- Metų renginys, be jokios abejonės - "Coco Chanel project" , bent jau Vilniuje surinkęs gausią minią publikos. Vadinu tai stebuklu, nes kamerinės muzikos koncertai, jeigu tai nėra kokio nors solisto-superžvaigždės pasirodymas, paprastai vyksta pustuštėse salėse. Ką gali Chanel vardas ir No.5 legenda!
Solistė Viktorija Miškūnaitė; foto aut. - Martynas Aleksa 

- Metų filmas - Weso Andersono "The Grand Budapest Hotel". Jeigu ne kvepalai, kurie nuolatos figūruoja siužete, pagrindinis jo veikėjas ponas Gustavas netektų pusės savo įtaigos svorio, filmas nepakviptų praėjusios epochos aromatu ir apskritai - nebūtų toks savitas. Rekomenduoju.


O čia - praeitis:
2013
2012
2011

Comments

  1. Nesidomėjimas naujienomis dar nereiškia, kad jų nėra iš viso. Tai, kas lengva ranka pasiekiama - naujiena vidutinybėms.
    Bodicea.

    ReplyDelete
  2. Aš labai domiuosi naujienomis, bet, kaip suprantu iš komentaro, kažką itin reikšmingo praleidau? Na, vienaip ar kitaip, tai yra mano asmeninis sąrašas. Kiti gali sudarinėti ir akcentus dėlioti visai kitaip ;)

    ReplyDelete
  3. Gal Anonimiškas turėjo omeny šią naujieną?
    http://www.charmluxury.lt/

    Pagalvojau, kad turi būti kažkas susiję su Boadicea The Victorious kvepalais, pagooglinau, et voila :)

    ReplyDelete
  4. Eva, tai kad ta parduotuvė tikrai ne naujiena... Kol kas galime tik spėlioti, kas turėta omenyje :)

    ReplyDelete
  5. Kvepalų butikai dygsta kaip grybai po lietaus. Nespėju sekt :) Va dar kokį radau http://www.aromatusodas.lt/ Bet kaip suprantu, irgi ne naujiena.

    ReplyDelete
  6. Ne naujiena, tikrai :) Užtat ir sakau, kad Vilniuje 'nišinės' parfumerijos parduotuvių Senamiestyje yra gerokai daugiau nei meinstrymo - kuo ne paradoksas? :)

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts