Kava (be cigarečių) kvepalų buteliuke

Kavos nata parfumerijoje yra lygiai tiek pat nuskriausta kaip apskritai gera kava Lietuvoje. Norint gauti skanios kavos puodelį, turi žinoti tam tikras vietas, kur tokią duoda. Čia ne Roma, kad užėjus į pirmą pasitaikiusią kavinę, gautum keletą gurkšnių juodos palaimos baltame puodelyje. O pasiryžusi rasti stiprią juodą kavą parfumerijoje, taip pat susidūriau su sunkumais.
Pradėkim nuo to, kad tikra kava aš nelaikau kavos pupelių gėrimo, uždusinto gausiu kiekiu pieno, cukraus, ir, neduokdie, dar kokiais nors karameliniais, kokosiniais ar šokoladiniais sirupais. Čia, kaip sako kavos žinovai, lygiai tas pats, jei sugalvotumėt saldinti, skiesti ir kitaip "tobulinti" gerą sausą vyną. Tačiau būtent tokią "kavą" gamina parfumerijos industrija. Jeigu vien panašią ir mėgstate, vadinasi, jums pasisekė, nes be vargo galite įsigyti gerų kvepalų su aiškiai išreikšta desertine saldžios kavos nata.

Mano kavos palydovas - "Crooked Nose" ir keramikės Simonos Kaunaitės porcelianinis kreivanosis
Suprantu, kad konditeriniams kvapams yra milžiniška paklausa, bet nesuprantu, kodėl net nišinės parfumerijos kūrėjai eina tuo pačiu keliu kaip masinės produkcijos gamintojai. Čia vis prisimenu dviejų žymių parfumerių - Patricios de Nicolai ir Mandy Aftel - pasisakymus apie kitas dvi natas, į parfumeriją taip pat atėjusias tiesiai iš virtuvės spintelių. Abi meistrės ne kartą yra teigusios, kad sukurti aromatą su cinamono ir vanilės natomis yra tikras iššūkis: užtektų menkiausios paklaidos, ir kvepalai taptų konditerijos krautuvėlės gaminamos produkcijos imitacija. Savitumo ir naujumo siekiantis kūrėjas sau to neatleistų. Turiu įtarimą, kad tos pačios bėdos persekioja ir kūrybinius bandymus su dominuojančia juodos kavos nata, todėl originalios ir, ginkdie, nenusaldintos kompozicijos vis dar ieškau. Ieškojimų kelyje pasipainiojo:

Montale "Intense Cafè" - tikrai intensyvus (jeigu ne agresyvus) kavos kokteilis, su maždaug penkiais-šešiais šaukšteliais vanilinio cukraus. Nuo cukrinio priepuolio išgelbsti vaisinės rožės dalyvavimas ir sąžiningai šykštus dozavimas, neviršijant vieno purkštelėjimo.


Mancera "Aoud Cafè" - "saldu kaip du medžiu". Nors agarmedžių šiame kavos paviljone neaptikau, bet kitokios medienos - apsčiai. Tiktų į kompaniją vakariniam makijažui dienos metu. Išlikti nepastebėtam - neįmanoma.


Jo Malone "Black Vetyver Cafe" - nuosaikiai saldžios (bet silpnos) kavos puodelis ant ką tik pagaminto natūralios medienos padėklo. Prisimenat "antrinę kavutę", kurią sovietmečiu taisydavo iš vieną kartą jau užplikytų kavos tirščių? Arba "amerikietišką" kavą, kuri tėra tik šešėlis juodo itališko espresso? Tai jeigu tas stiprumas jums kaip tik, reiškia, ir Jo Malone kava bus pats tas.


Torrente "L'Or de Torrente" - jau beveik klasika. Vienu metu pradingusi iš apyvartos, sugebėjo sukelti visuotinį aliarmą moteriškoje vartotojų grupėje. O šiaip - gero tono kompozicija, tinkanti ne tik vakarui, bet ir (saikingai atseikėjus) - į biurą. Sausos kavos pupelės, švelni rausva rožė ir rami minkšta mediena.


Thierry Mugler "A*men Pure Coffee" - jų gamybos nutraukimas prieš keletą metų buvo neabejotinai klaidingas ėjimas. Gamintojai tą suprato tik šią vasarą, vėl atnaujinę prekybą "Pure Coffee" ir nudžiuginę armijas vartotojų, kuriems nebereikia sėdėti ebay ir medžioti kvapo likučių, pardavinėjamų už protu nesuvokiamas sumas. Atsižvelgdama į konditerinį saldumą (šokoladiniai meduoliai būtų geras palyginimas) ir aksominį kompozicijos minkštumą, kvapo pavadinimą koreguočiau į "A*(wo)men Pure Coffee" ir drąsiai siūlyčiau juo kvėpintis ne tik vyrams (ką, beje, darau ir aš pati).


Bet jei reikia kiek nuosaikesnio ir ne tokio iššaukiančio kavos dvelksmo, tuomet bandykit vyriškus Giorgio Armani "Attitude". Gal ne taip įdomu, bet užtat saugu.


Parfumerie Generale PG04 "Musc Maori" - tiems, kas negali gerti juodos kavos be pieno ir šokolado, tai čia yra visi trys viename. Šildantis, murkiantis ir guodžiantis desertas pačioms liūdniausioms dienoms be saulės.

By Kilian "Intoxicated" - nors dar neišmėginau (sako, kad į Lietuvą jie atkeliaus jau netrukus), bet kūrėjai žada karštos tirštos turkiškos kavos gurkšnį, papiktintą kardamono sėklytėmis ir paskanintą cinamonu. Gali būti labai, net labai tikroviška, jei galvoje turėsime By Kilian siūlomą pačią realistiškiausią žaliosios arbatos su jazminais imitaciją ("Imperial Tea").


O kas, jeigu į spalio 25 d. Vilniuje vyksiančią kavos konferenciją, eitumėt pasikvėpinę kažkuo, kvepiančiu kava? :)

Comments

Popular Posts