Pomanderio medžioklė

Aromatinė juvelyrika (t.y. viskas, kas skirta pasipuošimui ir skleidžia aromatą) Lietuvoje vis dar yra retenybė, todėl, kai staiga man prisireikė pomanderio, paieškos prilygo slėpynių žaidimui.

Prasidėjo viskas nuo to, kad likus mėnesiui iki mano antrojo sūnaus gimimo, buvau apsėsta kvapų manijos ir magijos. Ieškojau kažko, kas galėtų pasitarnauti kaip visur lydintis konteineris kvapui (panosėje būtinai norėjosi jausti gryną, nesumeluotą ir laboratorijoje nepadirbintą vetiverijos aromatą, kuris - įdomiausia - visiems aplinkiniams kėlė jei ne pasidygėjimą, tai bent jau palyginimą su kažkuo tepaluotu, nemaloniai trenkiančiu nuorūkomis ir pan.). Pomanderis šiam tikslui pasirodė realiausia išeitis. Ta proga prisiminiau visus nuostabiuosius senųjų tapybos meistrų darbus, iš kurių žvelgia išdidūs kilmingieji, pasidabinę kvapą skleidžiančiais papuošalais.

Jacob Cornelisz van Oostsanen, Grafo Edzardo I portretas 
Vėliau atmintis atgamino prieš porą metų Vilniuje surengtą kolekcinių pomanderių parodą "Fight the Smell", kurią apžiūrinėdama, ir visiškai nieko nenutuokdama apie šią taikomosios dailės sritį, tiesiog išgyvenau labai moterišką pavydo jausmą, kad esti štai TOKIO grožio papuošalų, o aš nežinau, kur jų galima įsigyti. Galiausiai, sklaidydama fotogaleriją savo išmaniajame, aptikau pernai Užutrakyje darytas nuotraukas. Ten pristatyta lietuvių juvelyrikos ekspozicija į mano failus įsirašė putlių sidabrinių, kvapų nešiojimuisi skirtų "obuoliukų" nuotraukomis. Anąkart juos pamačiau, pasigrožėjau ir pamiršau, laimei, susiprotėjusi užsirašyti jų autorės vardą. O dabar štai galiu parodyti ir realų to įspūdžio rezultatą, ant mano kaklo gyvenantį jau pora savaičių:

Jaunos juvelyrės Giedrės Gedaminskienės sukurtas sidabrinis pomanderis; meilė iš pirmo žvilgsnio, prislėgusi savo grožiu ir svoriu
Giedrė yra bene vienintelė Lietuvoje, kurianti štai tokius nuodėmės vertus aromatinius papuošalus, tad drąsiai sakau, jog kol kas tai puiki niša mūsų juvelyrams.

Beje, sufleruoju dar vieną tašką, kur rasite kelis aromatinės juvelyrikos egzempliorius: kol laukiau pagaminant savo vienintelio ir nepakartojamo pomme d'ambre, neiškentusi nulėkiau į "Kvapų namus" ir papuošalų dėžutėje įkurdinau sidabrinę armėnų juvelyro Noryaro Simoniano miniatiūrą:


Atrodo, susirgau dar viena liga :))

Comments

  1. Mačiau Šv. Baltramiejaus mugėj pomanderių. Kainos nuo 50 Lt. Na, bent jau man atrodo, kad ten buvo pomanderiai :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eva, manrods, žinau, apie ką kalbat :) Vizualiai jie panašūs į pomanderius, o reliai yra lietuviški žvangučiai, nešiojami ant kaklo apsisaugojimui nuo pikto - mano sūnus kaip tik tokį gavo dovanų ;)

      Delete
  2. Nuostabus dalykėlis:) Tik nelabai įsivaizduoju kaip paruošti/įsigyti pačią aromatinę substanciją pomanderiui:( Nors trumputį komentarą, prašau:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tokios substancijos, kokią dėdavo į pomanderius tuomet, kai jie buvo eilinės kasdienybės dalis, tikriausiai, pasigaminti nepavyks. Tikra ambra, muskusas - dabar tik istorija. Aš darau paprasčiau. Tiesiog įdedu į vidų nekarštos vilnos gumulėlį (galima vilnonio audinio ar vatos) ir užlašinu patinkančių eterinių aliejų, absoliutų. Kvapas toli nesklinda, ir yra jaučiamas tik pačiam jo nešiotojui. "Mano maža paslaptis", taip sakant :))

      Delete

Post a Comment

Popular Posts