Birželis kvepia

Jeigu reiktų sudarinėti lietuviškų olfaktorinių renginių metraštį, pirmoje vietoje neabejotinai atsidurtų "Kultūros naktis". Kaskart jos metu galima aplankyti bent pora projektų, skirtų uoslei. Ne išimtis ir šioji, tad naktį iš birželio 20 d. į 21 d. būkite pasiruošę eiti paskui savo nosį.

- "PHp Creative Lab." komandą  (Aistis Mickevičius, Dovilė Džervutė, Povilas Laurinkus) jau galima vadinti kvapų meno profesionalais, nuosekliai ir entuziastingai plėtojančiais šį žanrą bei savitą braižą. Jų fabrikuojami detektyvai, miesčioniškos intrigos, istorinės klastotės persipina su vaizdais, garsais ir kvapais, lankytoją priversdamos ieškoti pateikto rebuso sprendimų. Panašu, kad naujausias šios trijulės darbas "Gėlės apgavikės" vėl žada painiavą mūsų smegenims, nes "rožė kvepės narcizu, orchidėjos - pakalnutėmis, o chrizantemos - lašiniais".

Foto - iš "PHp Creative Lab." facebook paskyros

- Dar vieni nuolatiniai "naktinėtojai" ir prisiekę kvapų tyrinėtojai - VšĮ "Hortus apertus", dažnai analizuojantys istoriją bei sakraliąsias kvapo apraiškas. Šiais metais tai bus ekskursija "Senojo Vilniaus išnykusių ir esamų sakralinių erdvių kvapusis įkvėpimas". Šešių stotelių pasivaikščiojimą po Senamiestyje išsibarsčiusias šventoves lydės smilkalų leitmotyvas, pokalbiai apie "kultūrinių, istorinių, antropologinių ir olfaktorinių paradigmų susikirtimus ir išsiskyrimus".

Foto - iš VšĮ "Hortus apertus" puslapio

- Knygynas "Keista" raktažodžiu "Paragauk, užuosk, išgirsk" kviečia prisiminti senuosius vasaros saulėgrįžos ritualus ir senovinių smilkalų gamybą iš lietuviškų žolynų. Sako, dūmas gydo ir kūną, ir dvasią.

Na o jau nuo šiandien iki pat birželio 22-osios galite lankyti istorinių kvapniųjų rožių parodą "Kvapų namų" salone Šaltinių g. Naudokitės proga, nes po to, kaip visada, stoja renginių štilis.

Comments

Popular Posts