Detektyvas herbariume: kur slapstosi levandos? Gidas priklausomiems nuo levandų kvapo

Šįkart - apie levandas. Taip, taip, apie tas pačias, kurios asocijuojasi su tobulomis namų šeimininkėmis ir priemonėmis skalbimui bei lyginimui, su pagyvenusiomis damomis, nuo nervinės nemigos ir pernelyg aukšto kraujospūdžio besivaduojančiomis levandų purškalu pagalvėms ir eterinių aliejų garinimu miegamajame, su seniai iš mados išėjusiais vyriškais odekolonais. Neinspiruoja, tiesa? Bėda ta, kad norint atrasti kažką tikrai originalaus, negelbėtų nė vizitai į mūsų didžiąsias parfumerijos parduotuves. Ten jums atsakytų, kad levandų kvepalų jie neturi, arba nuvestų prie kokio nors eau violetiniame flakone ar dėžutėje. Man asmeniškai buvo pasiūlytas Yves Saint Laurent "Manifesto" :D (jei žinot šitą kvapą, suprantat, kodėl juokiuosi visa burna).

Lietuviško Laukininkų kaimo levandos
Geresnė situacija - su nišinės parfumerijos butikais. Bent vieną TIKRAI LEVANDOMIS kvepiantį aromatą ten jums atras. Tačiau painų detektyvą primenančios levandų paieškos tik dar kartą įrodo, kad ši nata šiandien nemadinga, ne cool, ne sexy, ir tarsi neverta pardavėjų dėmesio bei vietos lentynoje šalia agarmedžiu arba gaiviomis uogomis dvelkiančių bestselerių.

Nepaisant tokios šlovę praradusių levandų reputacijos, realiame gyvenime pažįstu ne vieną, kuriam šių žolynų kvapas - kaip rožės žiedas bitėms, o kvėpintis kaip nėra kuo, taip nėra. Ta proga sudariau labai konkretų sąrašą, kuris padės išsirinkti levandinius kvepalus neišvykus iš Lietuvos. Keliaujant link Vakarų Europos, parfumerinis levandų katalogas gerokai išsiplėstų. Bet juk kuo mažesnis pasirinkimas, tuo lengviau apsispręsti, ar ne? :)

Ne prasčiau nei Provanse :))
P.s. Jei užsiimsite savarankiškomis paieškomis, greičiausiai patirsite linksmą nuotykį, nes teks susidurti su krūva kvepalų, kurių gamintojai nors ir nurodė levandas natų piramidėse, bet pamiršo pasirūpinti, kad jos ten būtų dar ir realiai užuodžiamos. Tačiau negali pykti - nuo to "levandų detektyvas" tik dar labiau kursto azartą.

Ne kiekvienas "visai neblogai" kvepiantis eau de toilette vertas to, kad juo kvėpintųsi. Tas pasakytina ir apie populiariosios Elizabeth Arden "Green Tea" versiją violetiniame flakone "Green Tea Lavender". Tai veikiau banalus kūno purškiklis su levandų užuominomis, nei dėmesio vertas tualetinis vanduo. Puikiai tiks vietoje vonios ar automobilio salono gaiviklio. Šiuo atveju žema kaina tiesiogiai koreliuoja su plokščia ir seklia kompozicija, tad geriau jau likti tiesiog prie nepalyginamai geresnės "Green Tea" (www.pigu.lt).

- Panašiai yra ir su L'Occitane "Lavande Eau de Cologne", kuris skirtas ne tik kūnui, bet ir viskam, ką galima kvėpinti namuose: patalynei, rankšluoščiams etc. Man patiko tai, kad čia visiškai nelikę to senamadiško levandos pobūdžio - tam pasitarnavo daug citrusų ir vandens gaivos pliūpsnis. Praktiškas patarimas: iškart imkite 300 ml flakoną, nes kvapas, kaip ir priklauso tradiciniam odekolonui, nuo odos išgaruoja jau po poros valandų ("L'Occitane").

- L'Erbolario "Lavanda" - dėmesio vertas kainos ir kokybės balansas. Itin tikroviška levanda, su vėliau pasirodančiais saldesniais priedais (žiupsniu cinamono bei gvazdikėlių). Tarsi karštą saulėtą dieną eitum per nušienautą ir iš vakaro gerai sulytą pievą ("Žemyna" ir kt.).

- By Kilian "A Taste of Heaven": gerai išdžiūvusių levandų ryšulėlis, nupudruotas vanilinio cukraus dulkėmis. Itin atidžiai uostant, įmanoma pagauti efemerišką smilkstančios medienos dūmą. XXI amžiaus dendžiui, skaitančiam Proustą ir prie džinsų sugebančiam derinti baltinius, kostiumo liemenę ir skrybėlę ("Creme de la Creme").


- Serge Lutens "Gris Clair" - saldi kreminė levanda. Jei "A Taste of Heaven" yra sausas lengvas biskvitas, tai "Gris Clair" perteptas sunkiasvoriu ambros kremu. Stiprus, apčiuopiamas kvapas, toks, koks ir dauguma pačių geriausių Lutenso aromatų ("Creme de la Creme").


- Serge Lutens "Fourreau Noir" - nors ir ne mažiau saldus, bet kur kas aštresnis. Tiesą sakant, jame nuolat persipina dygoka sausa levanda (tarsi basomis eitum per išdžiūvusią ražieną) ir glotnus šokoladinis tongapupių įdaras. Išvien ir žeidžia, ir glosto; baudžia ir malonina ("Creme de la Creme").

- Jean Paul Gaultier "Le Male" iki šiol karaliauja Vakarų Europos perkamiausiųjų topuose. Ir ne veltui. Tai viena originaliausių levandos interpretacijų, kokias yra tekę uosti ir kuriai nerandu geresnio apibūdinimo nei "suprakaitavusi levanda". Tiesmukai maskuliniška geismo išraiška. Net jeigu "Le Male" pasirodys nedraugiškas jūsų uoslės receptoriams, žinoti jį verta dėl itin neįprasto levandos ir įvairių prieskonių (mėta, kardamonas, kuminas, cinamonas, vanilė) derinio ("Kristiana""Douglas").


- Parfumeris Andy'is Taueris prisipažįsta, jog jo "Reverie au Jardin" yra tikra Prancūzijos Alpių levandos studija, atskleidžianti ne tik jos pačios kvapo kompleksiškumą (nuo žolinio, prieskoninio iki saldaus bei medienos aspektų), bet ir kitų natų elgesį levandos kontekste. Ko gero, tai daugiausia sodrių žalių potėpių turinti levanda parfumerijos istorijoje - ką reiškia tandemas su žalią rūgštoką obuolį čia primenančia galbanine ferula (galbanum)! Tikras balzamas vešlios sodo augmenijos ištroškusiam miestiečiui ("Visokių daiktų krautuvėlė").


- Rania J "Lavande 44" - švelni, rami ir nuosaiki, su labai simboliška doze žolinio kartumo. Tarsi šiluma, sklindanti nuo ramiai alsuojančio, palaimingam pokaičiui užsnūdusio kūno ("Visokių daiktų krautuvėlė""Elite").


- Vero Profumo "Kiki Voile d'Extrait" (šalia galima išmėginti ir kitas versijas: "Kiki" bei "Kiki Eau de Parfum") - vienintelis aromatas iš visų aukščiau paminėtųjų, kurio niekaip neįsivaizduoju ant vyro. O tai jau pasiekimas, nes kas jau kas, bet aiškiai išreikštos levandų natos iki šiol velka su vyriškais kvepalais susijusio stereotipo naštą. Itin apetitiška levanda saldžiame karamelės patale. Konditerinis levandų dangus ("Visokių daiktų krautuvėlė").


- Parfums de Nicolai "Maharadjah" yra rezultatas to, už ką taip mylime jų kūrėją Patriciją de Nicolai. Cinaaaamonas!!! Pati rytietiškiausia ir prašmatniausia levanda, kokia tik gali egzistuoti! Patenki tiesiai į indiškų pasakų sūkurį, kur veiksmas vyksta tarp prieskoniais perpildytų pintinių, auksu ir brangakmeniais siuvinėtų audeklų rietimų, kvapiųjų aliejų, burnoje tirpstančių saldumynų ir palaimingo nieko neveikimo. Tiesa, šiuos kvepalus nepatyrusi nosis greičiausiai turės jaukintis. Aš pati pirmą kartą juos užuodusi prieš daugelį metų, pamenu, net tūptelėjau iš netikėtumo, bet antras kartas buvo lemtingas - nedvejodama juos įsigijau ("Visokių daiktų krautuvėlė").

- Diptyque "Eau de Lavande" - mano levandinis favoritas, nes - pagaliau! - akcentuojamas ne šio žolyno saldumas (čia jis tiesiog meistriškai ignoruojamas), o aitrūs medienos tonai su šviežiai išdirbtos odos užuominomis. Levanda, kurią uodžiant į smegenis nepatenka nė mažiausias signalas apie eterinį aliejų iš parankinės aromaterapeuto spintelės ("Creme de la Creme").


- Na ir kaipgi šiame sąraše be Guerlain "Jicky"? Tiesą sakant, nuo jo turėjau pradėti, nes tai vienas pirmųjų moderniosios parfumerijos (tos, kuri natūralias esencijas pradėjo derinti su sintetiniais ingredientais) kūrinių, sukurtų tais pačiais 1889-aisiais, kuomet Paryžių sukiršino ir visiems laikams pakeitė metalinio milžino - Eifelio bokšto - pastatymas. Nepraradęs aktualumo, nepatyręs stagnacijos, "Jicky" iki šiol yra įspūdingas monumentas levandai. Citrusų, vanilės ir žolynų miksas sukuria šiuolaikišką ir gaivų unisex aromatą, kuris galėtų kaip niekur nieko įsikurti kokios nors XXI a. nišinės parfumerijos krautuvėlės lentynoje ("Kristiana").

Comments

  1. Koks sutapimas! Kaip tik penktadienį įsigijau Acca Kappa Blue Lavender :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eva, ir kaip? Pritiko? Nesu jų uosčiusi, bet turiu įtarimą, kad tai vienas iš tų soliflorinių aromatų, bandantis imituoti tikrąjį augalo kvapą ir nesistengiantis "išlaužti" kažko įmantraus ir originalaus... (?)

      Delete
  2. Patiko. Šiaip specialiai neieškojau levandinių kvepalų, tiesiog norėjau nusipirkti kažką prisiminimui, ir miela butiko pardavėja pasiūlė kelis variantus. Iš visų uostytų kvepalų šie patiko labiausiai, nes pasirodė įdomiausi. Nors rašo, kad jie skirti moterims, bet man jie labiau unisex, ar bent jau nėra tradiciškai moteriški. Apie levandas daug pasakyt negaliu, tik tiek, kad dievinu JPG Le Male ir nelabai patinka Krigler Lieber Gustav. Blue Lavender nėra labai kompleksiški, bet nėra ir visiškai solifloriniai. Užuodžiu levandą, mėtą, rozmariną, raudonuosius pipirus smilkalus. Gal ir nesistengta išlaužti kažko įmantraus, bet labai fainai "sublendintos" natos.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eva, puiku, - praplėtėt apžvalgą dar vienu kvapu ;)

      Delete

Post a Comment

Popular Posts