Jardins d'Ecrivains Orlando - kvepianti fantazija pagal Virginiją Woolf

Kai ūmiai ir besąlygiškai įsimylėjau "Orlando" - naujausius prancūzų nišinės parfumerijos gamintojo "Jardins d'Ecrivains" kvepalus - nebuvau nei skaičiusi Virginijos Woolf "Orlando", nei žiūrėjusi to paties pavadinimo Sally Potter filmo (tarp kitko - itin drungno; vienintelis jo privalumas yra jauna Tilda Swinton pagrindiniame vaidmenyje ir vizualus scenų grožis), nei apskritai žinojusi, kad esama tokios fantaziją išlaisvinančios istorijos apie jaunuolį, vieną dieną, po kelių šimtmečių, staiga tapusiu moterimi.


Neįsivaizduoju, koks santykis su kvepiančiuoju "Orlando" būtų susiklostęs, jei viskas būtų buvę atvirkščiai, t.y. jei romanas ir filmas mano atminties saugyklose būtų apsigyvenę pirma kvepalų, bet tas faktas, kad nebuvau pakliuvusi į parfumerių įkvėpimui ir pirkėjų vilionėms tarnaujančių istorijų pinkles, yra maloniai guodžiantis. Kita vertus, Woolf užrašytas pasakojimas net pačiam efemeriškiausiam šių kvepalų niuansui gali suteikti glotniai priglundančias prasmes ir prašmatniausius vaizdinius, taip pat ir uodžiamuosius. Ko vertas vien epizodas, kai Orlandas įsikniaubia į "stulbinantį mišinį" - ištisą mėnesį nepersivilktą karalienės Elžbietos suknelę, "atsiduodančią viskuo pasaulyje"! Kai perskaitai tokį sakinį, nevalingai pradedi kažko panašaus ieškoti ir kvepaluose. Ir randi!


Taip, "Orlando" yra dvilypis kvapas visomis prasmėmis. Nuo užburiančio ir iki dangaus pakylėjančio prieskoniuotų apelsinų gūsio iki sunkaus, į pažemes nuleidžiančio muskuso patalų. Nuo kažko itin švelnaus ir moteriško, lengvo nelyg judėjimas menueto žingsneliu iki aštriai rėžiančio ir be gailesčio smingančio tiesiai į paširdžius. Ir dar ta vaško priegaidė, persekiojanti tol, kol kvepalai visiškai dingsta nuo odos! ("Tuo metu, kai Orlanda užsisvajojusi čiupinėjo paklodes, kažkurios durys prasivėrė ir pro jas dvelktelėjo, tikriausiai iš madingų prekių skyriaus, kvapas nelyginant vaško, su rausvu žvakių atspalviu, ir išsiraitė kaip kriauklė apie figūrą - vaikino ar merginos - su kailiniais, perlais, rusiškomis kelnėmis - jauną, liekną, gundančią, velniai rautų!").


Ir žinot ką? Ogi nesutikau nei vieno žmogaus, kuriam šie kvepalai nebūtų neužkliuvę. Vienam "Orlando" priminė "kažką labai pažįstamo"; kitas įvardino juos kaip "erotiškus"; trečias, pauostęs juos dvelkiant nuo mano kaklo, įsitikino, kad jie puikiai tiktų ir vyrams; ketvirtas, sutiktas vaikų žaidimų aikštelėje, ieškojo, kas čia taip maloniai kvepia vaisiais; penktas ir šeštas tiesiog paklausė, kokiais kvepalais esu pasikvėpinusi, nes kvapas nuostabus. Ir kaipgi galėčiau jo (Orlando) nemylėti?

Natos: apelsinai, raudonieji pipirai, imbieras, ambra, pačiulis, gvazdikėliai, gvajokas, muskusas, peru balzamas.

Comments

Post a Comment

Popular Posts