Pastebėjimai apie Suklastotą kvapų istoriją

VDA galerijoje "Artifex", iki liepos 5 d., 23 val., veikia "FUMparFUM" ir "PHp creative lab." komandos parengta paroda "Suklastota kvapų istorija". Keturios atskiros erdvės - keturios skirtingos legendomis apipintos istorijos iš tolimos ir nelabai Lietuvos praeities. Parodos leitmotyvas - nuodai, kurie paprastai neturi jokio išskirtinio kvapo: kalio cianidas kavoje, vario arsenidas ant senos knygos puslapių, talio druska kaip cukraus pudra ant kekso, stibio injekcija vietoje vaistų... Per visą erdvę ėjau vedama uoslės, menotyrines įžvalgas palikdama profesionalams, kurių, beje, būtų įdomu sulaukti kultūros spaudos puslapiuose. Mano nosis pasakoja, kad:

- stiprus kvapas užklumpa pirm visko (gal dėl to, kad nosis - labiausiai atsikišusi mano kūno dalis ir į patalpą ji patenka pirmiausia?). Įeini į kiekvienai parodos istorijai skirtą erdvę ir tampi kvapo įkaitu. Tik po tam tikro momento tiriamąjį darbą pradeda rega ir protas.

Ataušusi kava
- stiprus kvapas yra paveikesnis už vaizdą ir tekstą, nes

- stiprus kvapas veikia ne tik emocionaliai, bet ir fiziškai: įėjus į daktaro Smerties kabinetą, tą pat sekundę pasireiškė ne patys maloniausi psichosomatiniai simptomai - patirtis su medicinos įstaigomis ir ten tvyrančiais kvapais, mano atminties buvo atgaivinta akimirskniu.

Daktaras Smertis
stipriam kvapui negalioja erdvės ribos: šiuo požiūriu, kiekviena parodos istorija būtų išlošusi, jei landus smilkalo dūmas iš pirmosios salės nebūtų pasklidęs po visą galerijos teritoriją.

Bohemiška drama
- stiprus kvapas lieka su tavimi net išėjus lauk: iki pat namų lydėjo senõs, tariamai apnuodytos knygos kvapas, mat turėjau neatsargumo pauostyti jos lapus pavojingai arti prikišusi nosį; nors tikrai negalėčiau teigti, kad kvepėjo nemaloniai.

Istorinė mįslė
Foto - © Margot Blogas

P.s. Rašau didelį pliusą visai parodos komandai už susigrojimą ir tokį organišką vaizdo-teksto-garso-kvapo būvį. Veikia.

Comments

Popular Posts