Parfumerija tarpukario Lietuvoje: įdomioji faktologija

Savo profesiniais tikslais benaršydama tarpukario Lietuvos spaudą, aptikau ir tai, kas mane maloniai nustebino – pasirodo, Nepriklausomoje Lietuvoje, buvo gaminami kvepalai ir odekolonai! Buvau įsitikinusi, kad mūsų šalis juos tik importuodavo, betgi tai ne visai atspindi realybę. Štai Kauno farmacijos bendrovė – fabrikas „GerMaPo“ – gamino kremus, šampūnus ir kvepalus bei turėjo savo firminę krautuvėlę Kauno centre, adresu Rotušės a. 3. „Kvepalai „GerMaPo“ – pagaminti iš geriausių olandų ir prancūzų kvepalų esencijų, yra išsistovėję ir todėl jų kvapas ypatingai malonus ir pastovus“, – skelbia reklama iš 1936 metų savaitraščio „Šaltinis“. Akivaizdu, kad auganti jaunos šalies ekonomika sudarė pačias palankiausias sąlygas steigtis netgi ne pirmo reikalingumo prekes gaminančioms bendrovėms, kurios su savo produkcija sėkmingai dalyvavo Pasaulinėse parodose Paryžiuje. Ir „GerMaPo“ nebuvo vieniša šioje srityje.
Didžiausia jų koncentracija, be abejonės, buvo laikinojoje sostinėje, Kaune. Apie farmacijos laboratorijos „Sanitas“, veikusios netoli Kauno geležinkelio stoties Vytauto ir Čiurlionio gatvių sankryžoje, parfumerinę produkciją aptikau kelias eilutes 1931 metų „Lietuvos žiniose“: „Kiek žinoma, mūsų publikos dalis vis dar tiki, kad tik užsieninės prekės geros. Fabrikas, kovodamas su tuo daręs bandymų ir gavęs juokingų rezultatų: „Sanitas” kvepalai, „Koty” butely esą damų pripažįstami puikiausiais, o „Koty” kvepalai „Sanitas” buteliuose… vis del to neparyžiški, nors šeri [suprask, - brangūs; nuo prancūzų kalbos žodžio „cher"].”
Šalia kojinių, muilo, moteriškų ligų gydymo paslaugų reklamos, to meto periodikoje vis tenka susidurti ir su kvepalais. Kosmetikos ir tualetinių muilų fabrikas „Florance“ skelbia apie savo gaminius kalėdiniu ir Naujųjų metų laikotarpiu: „Geriausios dovanos šventėms – odekolonai: Phantasie Nr. 15, Lilas de Lithuanie [Lietuviškos alyvos]. Kvepalai: Aida, Sfinks, Carmen, Perikola, Salomėja, Mon bijou [Mano brangenybė]. Jūs įsitikinsit, kad „FLORANCE“ Kaunas, gaminių kokybė nė kiek nemažesnė kaip užsienių.“ Kvepalų pavadinimai kalba patys už save – juk tai Kauno valstybės operos teatre statytų operų personažai (Aida, Karmen, Salomėja, Perikola)! Žinia, kad tarpukario aukštuomenė itin mėgo lankyti operą, tad kvepalų gamintojai labai akivaizdžiai nusitaikė būtent į šią pasiturinčią publiką.




Laikinosios sostinės telefonų knygoje, šalia žydų tautybės parduotuvių savininkų numerių, aptikau „Kosmos“ parfumerijos ir kosmetikos laboratorijos, veikusios Lukšio g. 58, kontaktus, na o su jos gaminiais susipažinau iš reklamų spaudoje:
Užsienio kokybė - vietinė kaina. Mūsų kvepalai ir gėlių odekolonai: Rose Centifolia (raudona rožė). Lilas de Perse (persų alyvos). Muguet de Mai (konvalijos). Chypre, Jasmin Blanc (balt.jazminas), Origan ir trigubas odekolonas. TRIPLE - EXTRA savo kokybe visiškai atstoja geriausius užsienio išdirbinius ir yra pigiausias. Pirkdami kreipkite domės į mūsų firmos etiketą „Kosmos” Kaune.
Tiktai „KOSMOS” gėlių odekolonas ir kvepalai yra geriausi. Perkant kreipkite dėmesį į mūsų firmos etiketes “KOSMOS” KAUNAS.
Fabriką turėjo ir Klaipėda (kodiniu pavadinimu „B.S.A.A.”, kurio man taip ir nepavyko iššifruoti), šalia muilų, skalbimo miltelių ir kitos švarai skirtos produkcijos gaminusį kvepalus, eaux de colognes, kvapnų vandenį plaukams. Taigi, panašu, kad tarpukario lietuviai turėjo kuo kvėpintis už prieinamą kainą, nors galėjo įsigyti ir kur kas brangesnių užsienyje gamintų kvepalų. Pavyzdžiui, kad ir žymiosios „Brocard”, jau tik istorijoje likusios „Mury” ar iki šiol sėkmingai gyvuojančios „Caron” firmų. Štai į skaitytojos pateiktą klausimą, kokios firmos yra geriausi narcizų kvepalai, laikraščio patarėja grožio klausimais, atsako: „Vieni iš geriausių yra „Narcisse bleu” - de Mūry, jų galima gauti grm., 1 gr/80 ct; paskui „Narcisse noir” - de Caron. Šių tegalima gauti tik įpakuotų, 30-35 Lt flakonas”. Tai vis įrodymai, kad beviltiška provincija parfumerijos klausimu tikrai nebuvom. Juoba, kad tai šen, tai ten ano meto periodikoje nuolat sušmėžuoja patarimai kaip kvėpintis, tekstai parfumerijos istorijos tematika ir netgi visokiausios įdomybės, kaip antai, žinutė apie Arabijos šeichą, kvepalų kolekcionierių, Londono draudimo kompanijoje „Lloyd et Co” apdraudusį savo nosį 2000 svarų sterlingų.
Geriausi pasauly kvepalai - gėlių odekolonas „Keturių karalių”.

Comments

Popular Posts