Parfumerinių kelionių maršrutai - į Pietus nuo Lietuvos

Pastaruoju metu daugiausia keliauju mintyse, bet pasvajoti, o dar geriau - pasidalinti svajonių kelionėmis su kitais - man labai patinka. Atsirinkau tris dėmesio vertus renginius, kurie galėtų tapti kelionės paįvairinimu, jei lankomasi kažkur netoliese, arba, kodėl jų tiesiog nepasirinkus atostogų tikslu? Beje, liepos 23 d., į Versalio rūmuose vyksiančią paskaitą apie XVII-XVIII a. karališkųjų rūmų kvepalinius įpročius, pomėgius ir poreikius vietų jau nebėra, bet galima nuolat pasitikrinti jų kultūrinių renginių tvarkaraštį ir tikėtis, kad lekcija dar bus kartojama (dėl didelio populiarumo, ji šį mėnesį vedama jau antrą kartą).  
Rugpjūčio 5-10 d., pietryčių Italijoje,  Apulijos regione, garsėjančiame savo natūralų laukinį grožį išsaugojusiais paplūdimiais ir kraštovaizdžiais, vyks „Festival dell‘ Olfatto“ - „Uoslės festivalis“. 


Renginys, dedikuotas parfumerijos kultūrai ir menui, atvers Dentice di Frasso pilies vartus, už kurių ir numatyta didžioji programos dalis. Tačiau viduramžių laikus menančios sienos (o jos, beje, turėtų būti itin maloniai vėsinančios, žinant itališką rugpjūčio saulę) neįkalins visam festivalio laikui, nes likę užsiėmimai vyks po atviru dangumi, gamtos rezervato Torre Guaceto teritorijoje. 


Parfumeriniai meistriškumo kursai, inspiruoti vietinės floros ir aplinkos kvapų, istorinės įžvalgos, susitikimai su žymiais parfumeriais, geriausių dar neišleistų kvepalų rinkimai (kuriuose gali dalyvauti visi (!) praktikuojantys parfumerijos kūrybą ir nepriklausą jokioms komercinėms įstaigoms). Žodžiu, veiklos ir įspūdžių renginio organizatoriai paruošė patiems įvairiausiems skoniams ir skirtingo svorio žinių bagažą turintiems keliautojams. Visą programą ir dominančias detales rasite čia.

Kito renginio, taip pat vyksiančio Italijoje, tik jau rugsėjo 9-11 dienomis ir vidurinėje šalies dalyje, Florencijoje, nereikia pristatinėti nė vienam parfumerijos industrijos profesionalui. Čia lankosi visi - pradedant kvepalų kūrėjais, marketingo specialistais, dizaineriais, pardavėjais, kompanijų savininkais, žurnalistais ir baigiant, žinoma, neeiliniais mėgėjais arba, trumpiau tariant, parfumistomis. Tai jau 14-tą kartą vyksianti „Pitti Fragranze“ mugė, šiais metais dedikuota gana paradoksaliai temai - skaičiams ir gėlėms (įsigilinus į kvepalų kūrybos procesą, pastebėsime, kad juos visgi  jungia simbiozinė sąveika). 


Į mugę važiuojama įkvėpti parfumerijos pasaulio naujienų, prognozuoti ateinančių metų tendencijas, megzti kontaktų ir ieškoti naujų galimybių. Arba tiesiog pasimėgauti nekasdiene olfaktorine fejerija ir patenkinti hedonistinius uoslės poreikius. Virš 270 dalyvių visas tris dienas bus pasiruošę bendrauti ir geriausiai pristatyti savo kompanijos veidą, bet, įdomiausia, - čia numatyta nemažai meno projektų, kuriuos rengia Italijos menininkai. Nors praeitų metų mugė buvo plačiai kritikuojama ne tik už išaugusią komercializaciją, bet ir už nemotyvuotą dalyvių cenzūrą, neva, pasirinkus įžeidžiančius ar pernelyg drąsius sprendimus apipavidalinant stendus, šiemet meninio vyksmo taip pat netruks.


Toliau keliaujam į Prancūziją, į Provanso širdį, apjuostą levandų laukais – Liuberoną. Čia spalio 20-24 d. bus galima sudalyvauti trumpame parfumerijos kurse „Secret of Scent“, kurį parengė ir ves Luca Turinas ir Victoria Frolova. 


Abu – pasižymėjusios asmenybės, jau daugelį metų šviečiančios kvepalų galaktikoje. Pirmasis turbūt plačiausiai žinomas iš savo knygos „Perfumes. The Guide“ (nors kur kas svaresni Turino tyrinėjimai olfaktorijos mokslo srityje), na o Victoria yra daugelio mėgstamo tinklaraščio „Bois de jasmin“ autorė, žurnalistė, kvepalų kolekcionierė ir profesionali parfumerijos specialistė. Programoje – rytinės paskaitos, diskusijos, aprėpsiančios mokslinę kvapo sritį, kvepalų komponavimo principus bei jų istoriją, ir, be abejo, malonioji praktinė dalis, kurios metu dalyvių nosys galės susipažinti su senais retais aromatais ir net įsijausti į parfumerių vaidmenį. Mįslingi pratimai uoslės paaštrinimui taip pat bus atskleisti ir paruošti vartojimui!


Comments

Post a Comment

Popular Posts